RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Дјечији додатак у ФБиХ износи 103 умјесто досадашњих 59 КМ

Влада ФБиХ данас је у Сарајеву, с циљем побољшања предложених законских рјешења, утврдила 12 амандмана на Приједлог закона о материјалној подршци породицама с дјецом у ФБиХ, који постају саставни дио овог закона, а једним од амандмана утврђено је да дјечији додатак износи 103 КМ умјесто досадашњих 59 КМ.

Амандманима је прецизирано да је основица за утврђивање висине накнада из овог закона најнижа плата у ФБиХ утврђена у складу са одредбама Закона о раду.

Ово је предложено имајући у виду да израчун просјечне нето плате у ФБиХ остварене у претходној календарској години не узима у обзир поједине кључне економске параметре, саопштено је из Владе.

С овим је усклађен и амандман по којем укупни мјесечни приходи по члану заједничког домаћинства не прелазе 40 одсто најниже плате.

Према процјенама, овим законом дјечији доплатак биће обезбијеђен за око 80.000 дјеце у ФБиХ, а годишње ће се за те намјене у буџету ФБиХ обезбјеђивати око 100 милиона КМ.

Утврђен је и амандман да висина дјечијег додатка износи 19 одсто најниже плате у ФБиХ утврђене у складу с одредбама Закона о раду.

На овај начин је утврђен и знатно виши дјечији додатак који, умјесто досадашњих 59 КМ, расте на 103 КМ, што је 19 одсто најниже плате.

Једним од амандмана је прецизирана дефиниција заједничког домаћинства с циљем поспјешивања поступка доказивања и сузбијања потенцијалних злоупотреба, јер се доказивање ослања готово искључиво на кућне листе које, у форми изјаве, сачињавају сами подноситељи захтјева, те их овјеравају у општинским органима управе без икакве друге провјере и потврде података.

Укидањем приходовног цензуса за незапослене породиље, обухват корисника овога права с пријашњих 2.100 биће повећан на више од 9.000.

Овим се у равноправан правни положај доводе све незапослене породиље, без обзира на њихов економски статус, што представља одређени вид пронаталитетне политике.

Ова помоћ износи 55 одсто најниже плате у ФБиХ, што тренутно износи 298 КМ.

У Приједлогу буџета ФБиХ за 2022. годину за провођење овог закона у дијелу који се односи на дјечији доплатак планирано 50 милиона КМ, а остваривање ових права требало би почети од 1. јула.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Federacija Bosne i Hercegovine od sutra u finansijskoj blokadi

Radio Brčko

FBiH: U maju više od 38 hiljada turista, najviše noćenja turista iz UAE i Srbije

Radio Brčko

U FBiH policijski sat od sutra će biti od 21 do 5 ujutro, dopuštena okupljanja za samo 20 osoba

Radio Brčko