RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U Federaciji BiH u okviru cyber kriminala najviše zabilježeno online prevara

U Federaciji BiH je u okviru cyber kriminala do sada najviše zabilježeno online prevara, fishinga, kao i drugih prevara putem e-maila gdje su građani dovedeni u zabludu da na svoju štetu urade nešto što nisu htjeli.

Rečeno je to na konferenciji “Saradnja između pružatelja internetskih usluga i tijela za provođenje zakona na provođenju istraga cyber kriminala” koju je danas u Sarajevu organizovala Federalna uprava policije.

Učesnicima konferencije je inspektor Federalne uprave policije Srđan Mičić prezentirao praktični primjer tkz. fishinga i neovlaštenog pristupa wifi mreži-ruteru i facebooka u lokalnoj mreži.

– Fising, takozvano pecanje je ono gdje se pored društvenih mreža i lažnih profila koristi socijalni inžinjering čiji je cilj da određenu web stranicu ili korisnički račun lažira i kao takav prikaže korisniku. Ovakvih slučajeva je bilo više u dosadašnjem periodu – kazao je Mičić.

Kao primjer naveo je da se kreira lažna facebook stranica koja se putem e-maila dostavi građaninu, a u sadržaju e-maila napadač se predstavi kao support tim na facebooku i traži od korisnika da unese svoje pristupne podatke nakon čega ti podaci dolaze u ruke napadača koji na kraju preuzima profil.

– Svjedoci smo velikog broja online pravara koje su rezultirale tako da je većina građana oštećena, kao i kompanije širom BiH. Dosta tih izvršilaca krivičnih djela su van BiH. FUP konstantno radi na otkrivanju takve vrste krivičnih djela, kao i otkrivanju novih pojava i oblika koji se odnose na cyber kriminalne aktivnosti – rekao je Mičić.

Između ostalog, među prevarama građani su bili oni oštećeni na način da im se napadač javi putem određene društvene mreže, obavijesti ih da su oni dobitnici neke nagradne igre ili nekog poklon bona.

– Često su se javljali uime banaka, gdje su tražili bankovne kartice odnosno podatke sa kartica kako bi im platili iznos koji su navodno osvojili građani. Mnogi građani ne razmišljajući i ne provjeravajući te informacije su ostavljali podatke sa kartica nakon čega im je novac skinut sa računa – pojasnio je Mičić.

Dodao je da je cilj konferencije da se na suzbijanju cyber kriminala unaprijedi saradnja između pružatelja internetskih usluga i tijela za provođenje zakona. Potrebno je pronaći nove načine rješavanja problema i prevencije problema nastalih novim pojavama cyber kriminala.

Zato su učesnicima konferencije, predstavnicima policijskih agencija u BiH, kantonalnih tužilaštava i internet servis provajdera pružene informacije o novim prijetnjama i izazovima cyber kriminala.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У Федерацији БиХ јутрос почела исплата мартовских пензија

Radio Brčko

U FBiH počinje isplata invalidnina za januar

Radio Brčko

Neradni dani u Federaciji BiH su 1. i 2. januar

Radio Brčko