RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

До 15.00 часова на изборима у БиХ гласало 37,21 одсто бирача

На општим изборима до 15.00 часова на нивоу БиХ гласало је 37,21 одсто бирача са правом гласа, а изборни процес тече уз занемариве инциденте, изјавио је данас у Сарајеву предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Бранко Петрић.

Према његовим ријечима, у Републици Српској до наведеног времена гласало је 41,81 одсто, у Федерацији БиХ од 34,65 одсто а у Брчко дистрикту 32,26 одсто гласача.

“Укупан број изашлих је за 0,60 одсто већи него на изборима прије четири године”, прецизирао је Петрић на конференцији за медије.

Као општине у којима се одазвао највећи број гласача Петрић је навео Источни Дрвар 67 одсто, Калиновик 65 одсто, Бановићи 58 одсто, Купрес Република Српска 50 одсто, а више од 50 одсто изашлих бирача имају и Источна Илиџа, Трново, Источни Дрвар, Берковићи и Столац.

Предсједник ЦИК-а рекао је да су надлежна министарстава унутрашњих послова и безбједносних агенција пријавили по четири инцидента у Републици Српској и Федерацији БиХ, што је оцијенио занемаривим.

Објаснивши да је ријеч углавном о вријеђању и пијанствима на бирачким мјестима Петрић је као једини озбиљнији инцидент навео случај у Бијељини због којег је бирачко мјесто било затворено сат времена.

Петрић је додао да проблем у Брчко дистрикту представљају двојна држављанства.

Предсједник ЦИК-а похвалио је сарадњу са безбједносним агенцијама и Тужилаштвом БиХ.

Он је признао да је тачно да на данашњим изборима, као и увијек до сада, има оних који лобирају и савјетују грађане да чине оно што није дозвољено у изборном процесу.

“Такве ситуације се евидентирају”, рекао је Петрић и додао да тамо гдје такве случајеве не покрију полиција и тужилаштво, грађани и политичке странке треба да пријаве општинским изборним комисијама или ЦИК-у, који ће провјерити да ли је ријеч о недозвољеним радњама.

Коментаришући чињеницу да су на бројним бирачким мјестима гужве и да се доста чека, предсједник ЦИК-а окарактерисао је као двозначну – да је већа заинтересованост грађана да гласају или да се гласање одвија споро.

“Бирачки одбори треба да учине нешто да се процес убрза”, рекао је Петрић и извинио се гласачима ако су враћени са неких бирачких мјеста због гужве.

Он је подсјетио да ће свим ласачима који се у 19.00 часова нађу на бирачком мјесту бити омогућено да гласају.

Када је ријеч о великом броју одустајања чланова бирачких одбора, Петрић је рекао да за оне за које се утврди да су без оправдања одустали бити изречена четворогодишња мјера забрање учешћа у бирачком одбору, а пријете им и новчане казне у износу до 1.000 КМ.

Са новим подацима ЦИК ће се јавности обратити на конференцији за новинаре у 21.00 час.

Извор: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Izlaznost građana u Mjesnoj zajednici Mujkići do 19 sati oko 50 posto

Sanita Jerković Ibrahimović

Do 15.30 sati procenat izlaznosti u Brki, Gornjem Rahiću i Maoči kreće se oko 35 posto

Suvad Alagić

CIK: POKRENUTA KAMPANJA “KAKO GLASATI?”

Vladimir Matijević