BiH

Dvorac Terramare u Beču je vlasništvo BiH, obnova će koštati 2,1 milijun maraka

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je s ambasadorom BiH u Republici Austriji Kemalom Kozarićem, u Beču posjetila nekadašnju rezidenciju koja je u vlasništvu naše države, a čija je rekonstrukcija planirana u predstojeće dvije godine.

Radi se o prelijepom objektu izuzetne vrijednosti, smještenom u rezidencijalnom dijelu 17. Bečkog okruga, koji je izgrađen 1868. godine i do 1993. godine služio kao rezidencija bivše SFRJ.

U objektu, poznatom i pod nazivom dvorac Terramare, od 1993. do 2014. godine je bila smještena Ambasada Republike Hrvatske. Savezni ured za zaštitu spomenika Republike Austrije je objekt stavio pod zaštitu, kao objekt od povijesnog, kulturnog i javnog značaja.

Ministrica Turković je tijekom posjete rekla da je ovaj objekat od izuzetne važnosti za našu zemlju, čija se obnova i stavljanje u funkciju, nakon što je okončan proces uknjiženja na Bosnu i Hercegovinu, očekuje u predstojećem razdoblju. Rekonstrukcija objekta bi trebala započeti nakon što se završe sva ispitivanja i dostavi konačno izvješće o stanju objekta.

Istaknula je važnu činjenicu da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, 14. srpnja ove godine donijelo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta kapitalnih ulaganja – Rekonstrukcija i opremanje objekta za diplomatsko-konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine u Beču, procijenjene ukupne vrijednosti 2,1 milijun maraka.

Projekt, čiji je završetak planiran do 2022. godine, bit će financiran iz sredstava uplaćenih na osnovu Odluke o pokretanju prodaje objekata diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ za koju ne postoji zainteresiranost nijedne države nasljednice bivše SFRJ.

Ministrica Turković je kazala da Bosna i Hercegovina mora više pažnje posvetiti imovini naše zemlje koja se nalazi u inozemstvu, posebno nekretninama koje se nalaze u zemljama u svijetu, u kojima naša zemlja nema svoja diplomatsko-konzularna predstavništva, kaže se u priopćenju ministarstva.

Izvor i foto: Klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button