RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Džakula: Naplata poreza manja za 700 miliona maraka

Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, rekao je za „Dnevni avaz” da je naplata indirektnih poreza (PDV, akcize, carine i putarine) u proteklih 11 mjeseci u odnosu na isti period lani manja za oko 700 miliona KM.

Kako navodi, prihodi od indirektnih poreza za period januar-novembar 2020. iznosili su šest milijardi i 598 miliona KM i manji su za 696 miliona KM ili 9,55 posto nego 2019. godine.

Samo u novembru prikupljeno je 29 miliona KM manje poreza u odnosu na isti mjesec prošle godine. Situacija je takva zbog pandemije koronavirusa i njenih posljedica na poslovanje firmi, uvoz i izvoz roba i usluga.

– Najveći pad prihoda desio se u aprilu i maju, u periodu kada su mnogi obveznici bili potpuno zatvoreni zbog epidemiološke situacije uzrokovane virusom COVID-19. U aprilu 2020. prihodi su bili manji za 23,26 posto nego u istom mjesecu 2019. godine – kazao je Džakula.

U maju ove godine prihodi su bili manji za 31,93 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

– Nakon toga situacija s prihodima od indirektnih poreza postepeno se popravlja, a u novembru ove godine prihod od indirektnih poreza bio je za 4,54 posto manji nego u istom mjesecu 2019. godine. No, i pored toga, Uprava radi sve da se održi fiskalna stabilnost – rekao je Džakula.

Džakula kaže da, kada se pogleda kompletan region, Bosna i Hercegovina ipak dobro stoji i među najboljima je.

Kazao  je i to da MMF, koji je počeo pregovore o kreditu, nije ništa zahtijevao po pitanju raspodjele sredstava s jedinstvenog državnog računa.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Потписан Споразум и Меморандум o сарадњи са УИО БиХ

Vladimir Matijević

Приходи од индиректних пореза виши за 5,5 одсто

Radio Brčko

Припадници СИПА-е ухапсили 11 цариника због примања мита

Radio Brčko