RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Емир Кустурица ће бити проглашен за Додиковог савјетника

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће прослављеног српског режисера Емира Кустурицу именовати за савјетника.

Додик је најавио да ће промијенити и Пословник Предсједништва и унијети заставу Републике Српске у ову институцију или ће, у супротном, сједнице бити одржаване посредством линка.

Он је за “Вечерње новости” рекао да ће му базични кабинет бити у Административном центру Владе Српске у Источном Сарајеву, те да ће за све што буде радио и одлучивао прво погледати Устав.

Додик је истакао да прича новоизабраног хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића о Косову као независној држави није став званичне политике БиХ, а поготово неће бити убудуће.

Он је рекао да не жели да му се приписује да би могао бити и глас хрватског народа у Предсједништву, те нагласио да мора да се зна да он није тај који ће радити на штету хрватског и бошњачког народа.

“У свему што се ради у БиХ морају да буду видљива два ентитета и три народа и ту се прича завршава ако хоћемо да радимо како треба”, истакао је Додик.

Он је навео да ће осталим члановима Предсједништва предложити да донесу одлуку којом би затражили од Европске уније да БиХ добије статус кандидата који би умогоме стабилизовао стање.

Додик је рекао да од чланства БиХ у НАТО неће бити ништа, али да може постојати одређена врста сарадње посредством Партнерства за мир.

Он је нагласио да поштује опредјељење народа Српске за војну неутралност.

Додик је рекао да је крајње вријеме да ОХР напусти БиХ, са чиме је сагласно много субјеката, те вјерује да ће и нова америчка администрација бити за то.

“Странци раде свашта у БиХ, посебно амерички амбасадор Морин Кормак. У потпуности је девалвирала једну такву институцију у БиХ својим потезима. Била је најлошије персонално рјешење које је САД могла послати у БиХ. Усложила је односе, мијешала се и у изборе, а наставила је да то ради и послије избора”, рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је рекао да је задовољан како је гласала Република Српска, те да је СНСД побиједио у Бањалуци иако се прави слика да није.

“Добили смо 39 одсто за парламент БиХ. Радићемо тако да сви грађани у Српској боље живе. Сасвим је логично да ћемо ми дати мандатара за састав Владе, јер су то јасно и показали резултати избора”, навео је Додик.

Он истиче да је у Сарајеву потребан јасан и компактан блок који заступа српске националне и политичке интересе Републике Српске.

“Потребно је јединство. Живјети у земљи гдје је на сцени антиуставни систем наметнут од високог представника и страних мешетара је поражавајућа прича. Заступам патриотску српску националну позицију. Сва права која имамо по Уставу биће употријебљена и нећу оклијевати да та права користим. Очекујем подршку српских представника у заједничким институцијама”, каже Додик.

Он је оцијенио да је проблем СДС-а што већ десет година руководство води поданичку политику.

“Изгубили су државотворност на нивоу Републике Српске захваљујући Младену Босићу и Вукоти Гопведарици и упутили се према изградњи државности БиХ, што је антидејтонски чин. Ишли су против интереса Срба и Српске”, закључио је Додик.

Извор: www.srna.rs

Фото: Интернет

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Dodik: Košarac je napisao kraj svog političkog puta

Radio Brčko

Milorad Dodik boravio danas u posjeti Brčko distriktu

Mirsad Arnautović

Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH zbog ikone

Radio Brčko