BiH

“Energetski samit 2022” počinje u srijedu u Neumu, traje od 23. do 25. marta

“Energetski samit 2022” biće održan u Neumu od 23. do 25. marta, a okupiće ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere koji će razgovarati o potrebnoj reformi energetskog sektora i putu BiH u tranziciji ka čistoj energiji, rečeno je danas Srni u USAID-u u BiH.

Fokus diskusija na skupu biće na napretku reformske agende, bezbjednosti snabdijevanja prirodnim gasom i preduslovima za povećanje potrošnje, ulozi žena u energetskom sektoru, te finansijskim zahtjevima za pravednu tranziciju ka niskougljeničnoj ekonomiji.

U planu je i diskusija o tržištu električne energije i izazovima karakterističnim za BiH, kao i o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije kao temi koja je uvijek blisko povezana uz borbu protiv klimatskih promjena.

Dan prije zvaničnog početka Samita, u utorak, 22. marta, biće održana promocija Digitalnog vodiča za investiranje u energetski sektor u BiH, te razgovor s medijima u vezi sa ključnim temama skupa, kako bi što adekvatnije izvještavali sa centralnog događaja energetskog sektora u BiH.

Skup organizuju USAID putem Projekta asistencije energetskom sektoru /USAID EPA/, Razvojnog programa UN /UNDP/, Delegacija EU u BiH, Dojče gezelšaft fir internacional /GIZ/ u ime Vlade NJemačke i britanska Ambasada u Sarajevu.

Ovaj samit organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Regulatorne komisije za električnu energiju BiH, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!