RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Novom cestom koja se gradi, građani BiH će brže i sigurnije stići do mora

Nova saobraćajnica od Stoca do Neuma, koja povezuje jedinu bh. destinaciju na Jadranu s ostatkom naše zemlje i smatra se jednim od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u ovom djelu BiH, gradi se punom parom.

Da je znatan dio saobraćajnice urađen i da su radovi u punom jeku uvjerila se ekipa Klixa prilikom vožnje od Stoca do Neuma.

Prošli smo nekoliko kilometara stare ceste koja izgleda poput jednosmjerne ulice u kojoj se teško možete mimoići s vozilom iz suprotnog smjera, što pokazuje značaj nove ceste, jer je vožnja novim kilometrima moderne saobraćajnice zaista neprocjenjiva.

Novi put koji se gradi od Stoca prema Neumu omogućit će građanima BiH brži i sigurniji odlazak na more, te ukloniti brojne barijere koje su postojale između jedinog bh. grada na moru i ostatka naše zemlje.

Stočanima će konačno biti ostvaren dugogodišnji san da im je more nadohvat ruke, a ostatku građana naše zemlje omogućit će sigurnu vožnju bez zastoja i čekanja na graničnim prijelazima.

Izgradnja nove saobraćajnice vrijednosti 72 miliona KM smatra se jednim od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji će cijelu zemlju otvoriti prema Neumu.

Radovi na izgradnji magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac, dužine 36,5 km, kako su nam kazali, izvode se u skladu s planiranom dinamikom, a okončanje radova očekuje se početkom naredne godine.

Izgradnjom ove moderne prometnice riješit će se problem cestovne povezanosti obale Jadranskog mora i područja Neuma sa ostatkom HNK, a time i cijele BiH, te pozitivno utjecati na konkurentnost privrede Stoca i Neuma.

Poduzetnici iz Neuma kažu kako je za njih izgradnja nove ceste neprocjenjiva, jer su, kako nam pričaju, imali mnogo problema zbog toga što su lošom saobraćajnom infrastrukturom bili odvojeni od ostatka zemlje.

Za sve što je sagrađeno u Neumu poslije rata, tvrde preduzetnici, materijal su morali dovesti preko Svitave, jer tranzit preko Hrvatske od rata im nije dozvoljen, što je stvaralo ogroman problem svima koji su ulagali i gradili u tom mjestu.

Jedan od poduzetnika koji izvozi svoje proizvode u Hrvatsku iz Neuma priča kako je godinama primoran svu robu voziti preko Svitave do Bijače da bi tu robu carinio i magistralnim putem se vraćao u Dubrovnik, jer dva granična prijelaza između Neuma i Hrvatske nisu carinski.

“Izgradnjom ove ceste mi ćemo do Mostara sada imati 45 minuta vožnje bez granica i bez gužvi, a put je zasta odličan i siguran, što je veoma značajno za sve nas”, govore nam mještani Neuma sretni što se njihov dugogodišnji problem povezanosti s ostatkom zemlje konačno rješava.

Izgradnja magistralne ceste Stolac – Neum je počela u aprilu 2018. godine, a okončanje se očekuje početkom 2022. godine. Sredstva za izgradnju ove ceste dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH u vrijednosti od 173 miliona KM.

Riječ je o kreditnim sredstvima Svjetske banke, Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Izvor: https://www.klix.ba/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Špica sezone u Neumu dobra, podsezona ovisi od epidemioloških mjera

Radio Brčko

Novinari “Radija Brčko” na seminaru u Neumu o izbornom procesu u BiH

Suvad Alagić

Gradski orkestar “Stolac” održao koncert u Brčkom

Radio Brčko