RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

EU “Periskop”: Mladi poduzetnici inspiracija za razvoj lokalnih zajednica

Put od ideje do cilja može biti trnovit i dugotrajan, ali trenutak uspješne realizacije i prepoznavanja kvaliteta proizvoda poticaj je za dalji rast i napredak mladim poduzetnicima širom Bosne i Hercegovine. Iako suočeni sa brojnim preprekama, uspjesi mladih koji su se odvažili na pokretanje vlastitih kompanija i vjerujući u ono što su stvorili plasirali na tržište proizvod koji je prepoznat, zasigurno je inspiracija za rast i razvoj. Prepoznavši potencijal i kvalitetu ideja mladih, Evropska unija ulaže u omogućavanje realizacije poslovnih ideja i razvoj novih vještina.

Stvaranjem lokalnog partnerstva Jablanice, Kaknja i Konjica, kreiran je inkluzivni model podrške ranjivim kategorijama, koji obuhvata jačanje vještina i kapaciteta kako bi se razvila i realizovala poduzetnička ideja. Projekat JAKAKO – Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upovima,  u svoje aktivnosti posebno uključuje jačanje poslovnih ideja mladih, žena, pripadnika nacionalnih manjina kao i osoba sa invaliditetom.

“Projekat nam je prvenstveno pomogao kroz edukaciju. Kao relativno mlada osoba, nisam imao nikakvo znanje u vezi poslovanja privatnog sektora. Lokalna zajednica je ovim projektom dobila jednu kompletnu stolarsku radionicu koja u svom repertoaru nudi rezanje namještaja, sklapanje, proizvodnju sobnih vrata, restauraciju starog namještaja i izradu 3D dizajna. Početna ideja je bila da nekadašnji grad stolara, a danas nema nijednoga, dobije jednu kompletnu stolarsku radionicu koja će imati sve na jednom mjestu za domaćinstvo,“ naglašava Almedin Žiko, vlasnik Stolarije Žiko iz Konjica.

Uspješnom saradnjom tri lokalne zajednice i Evropske unije, omogućeno je snažnije uključivanje lokalnih zajednica u razvoj privrede u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. “Sredstva od Evropske unije koja smo dobili, od njih smo kupili potrebne mašine za proizvodnju. Pored toga što se bavimo proizvodnjom eksera, bavimo se i trgovinom građevinskog materijala na veliko, i planiramo širiti naše proizvode i zaposliti još radnika. Trenutno imamo dva uposlena radnika. Nadamo se da će uskoro biti potrebno da se zaposli još radnika u našu firmu,” ističe Aldin Muminović, direktor kompanije Anker iz Konjica.

Stručna, finansijska i podrška za razvoj poduzetničke ideje pokazale su se kao jako učinkovite, posebno za pružanje podrške ranjivim kategorijama te su primjer uspješne saradnje lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Razvojem potencijala mladih, podržavanjem konkurentnije i inovativnije domaće privrede, Evropska unija podržava stvaranje novih radnih mjesta i razvoj privrede Bosne i Hercegovine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Nova radna mjesta za mlade stručnjake u BiH

Radio Brčko

Nove mogućnosti za poljoprivrednike u Srebrenici

Radio Brčko

Novi život klasične muzike uz Kreativnu Evropu

Radio Brčko