RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Uskoro niža cijena lijekova u BiH?

Надзорно тијело над примјеном Правилника о начину контроле цијена, начину обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова у Босни и Херцеговини, на јуче одржаној сједници прихватило је Иницијативу Удружења Мисли добро и конкретне приједлоге за измјену овог Правилника предложило је Александру Золаку, директору Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Усвајањем ове Иницијативе у коначници, грађани БиХ, плаћали би нижу цијену лијекова, а регулатива у овој области која се доноси на нивоу државе, приближила би се регулативи која постоји у региону, прије свега у Србији и Црној Гори.

Подсјећања ради, Удружење Мисли добро недавно је покренуло иницијативу за измјену Правилника на начин да се максимална велепродајна маржа на лијекове смањи са осам на шест одсто те да се као референтна земља за израчун цијене лијекова, умјесто Словеније, узме Бугарска или Румунија гдје је животни стандард становништва приближно исти као у БиХ. Такође, Иницијативом се тражи и измјена количника за израчун цијене лијекова и то на начин, да након што се цијене из референтних земаља подијеле са бројем три, помноже коефицијентом 0,9.

“Измјеном Правилника о начину контроле цијена, начину обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова у Босни и Херцеговини на тржишту БиХ добили би ниже цијене лијекова без да се угрози било чије пословање. Не тражимо ништа што већ не постоји у региону, а уколико велетрговци лијекова у Црној Гори, која је по броју становника пет пута мања од БиХ, могу остварити профит на максималној велепродајној маржи од 6 одсто, сасвим сигурно могу и у Босни и Херцеговини”, рекли су у Удружењу Мисли добро.

Удружење Мисли добро кроз пројекат Подршке грађанина у борби против корупције који имплементирају ЦЦИ уз финансијску подршку УСАИД-а, израдило је анализу “Реална цијена лијекова” која је показала да грађани БиХ плаћају највише цијене лијекова у односу на регион, те да је регулатива која се у БиХ доноси на свим нивоима власти, у искључивом интересу велетрговаца и малопродајних ланаца апотека.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Служба за послове са странцима присилно удаљила два илегална мигранта из БиХ

Radio Brčko

Zdravstvo u BiH jedna od najkorumpiranijih oblasti, 80 odsto građana ljekarima daje mito

Radio Brčko

Улазак у БиХ није дозвољен за 955 странаца

Radio Brčko