BiH

FBiH: U lipnju bilo 57.769 turista

Federaciju BiH u lipnju je posjetilo je 57.769 turista, što je četiri puta više u odnosu na isti mjesec prošle godine, te više za 51,3 posto u odnosu na svibanj.

Turisti su u šestom mjesecu ostvarili 124.271 noćenje, što je četiri puta više u odnosu na lipanj lani, te više za 61,9 posto u odnosu na svibanj, objavio je Federalni zavod za statistiku.

U ukupnom broju posjeta u lipnju, učešće domaćih turista je 45,9 posto, a stranih 54,1 posto, dok je u ukupnom broju noćenja učešće domaćih turista 41,2 posto, a stranih 58,8 posto.

U strukturi noćenja stranih turista, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – 23,8 posto, slijede turisti iz Saudijske Arabije sa 16,4 posto, Srbije osam posto, Hrvatske 7,5 posto, i Kuvajta 3,7 posto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 40,6 posto noćenja.

Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju, sa udiom od 96 posto.

Broj raspoloživih kreveta u lipnju iznosio je 26.059, što je za 17,7 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Neto stopa iskorištenosti kreveta u hotelima i sličnom smještaju na području FBiH iznosila je 17,8 posto.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!