RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

HNK: Skoro četiri hiljade zdravstvenih radnika bi moglo ponovo u štrajk

Gotovo četiri hiljade radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona moglo bi ponovo u štrajk. U sindikatima tvrde da predugo čekaju izjašnjаvanje o njihovom zahtjevu za pregovaranje radi potpisivanja novog Kolektivnog ugovora. Iz Vlade poručuju da još nemaju finansijsku sliku svih zdravstvenih ustanova da bi pristupili pregovorima. Moguće je i da u međuvremenu dođe do smjene vlasti, što predstavlja dodatni problem.

U sindikatima koji okupljaju medicinske radnike čekaju Mirovno vijeće. Na ponudu o novom Kolektivnom ugovoru koju su poslali na adresu Vlade, odgovor nisu dobili. Vlada im istovremeno nije ponudila ni eventualno svoj, drugačiji, prijedlog. Sindikate, tako, od generalnog štrajka dijeli sporazum s poslodavcem o nužnim poslovima u vremenu štrajka.

DALIBOR VUKOVIĆ, predsjednik Sindikata zdravstvenih djelatnika HNK

“Kako god da Vlada radi, radi suprotno zakonskim okvirima kojima je određeno postupanje i pregovaranje Kolektivnog ugovora. Radi nezakonito. Ako ne ponude Kolektivni ugovor, a radnici ne budu zadovoljni nastupit će posljedice za zdravstveni sistem. U potpunosti je Vlada odgovorna za sve, bilo da odugovlači zbog nove Vlade ili nesposobnosti zato što se ne smiju upustiti u nešto tako i pregovarati.”

Za obaveze iz Prijedloga Kolektivnog ugovora koji su dostavili sindikati, prema navodima iz Vlade, potrebno je oko 55 miliona maraka za dvije godine. Vlada je spremna krenuti u proces na način da trećinu sredstava preuzme na sebe. Zasad se, kažu, čeka očitovanje 16 zdravstvenih ustanova.

PERO PAVLOVIĆ, glasnogovornik Vlade HNK

“Ja sam danas kontaktirao kolege u Ministarstvu zdravstva, kazali su mi da se osnivači nisu očitovali. Tek je Grad Čitluk odgovorio da oni nemaju dodatnih sredstava kako bi mogli poštovati odredbe u mogućem novom Kolektivnom ugovoru. Čekamo što će kazati drugi osnivači, pa ćemo tek moći konkretnije razgovarati kako do rješenja.”

Na naše pitanje da li se čeka smjena Vlade, glasnogovornik Pavlović rekao je da to nije pitanje za njega, već za političke stranke. U strankama je preovladao stav da je riječ o kupovini vremena.

OMER HUJDUR, zastupnik u Skupštini HNK

“Svakako da trebaju premijer i ministar finansija sjesti s ovim ljudima. Ljudi nemaju neralne zahtjeve. Došlo je do povećanja cijena životnih namirnica, to povećanje da li je realno 30 posto ili ne – u svakom slučaju treba sjesti, razgovarati i riješiti problem što je prije moguće.”

Dio vlasti ukoliko se ona bude formirala “po vertikali“ mogle bi biti i stranke “Trojke“. Zdravstvo bi, kažu, bilo jedan od prioriteta.

OMER HUJDUR, zastupnik u Skupštini HNK

“Žao mi je što dosad nemamo tu Vladu koja bi rješavala ovaj kao i druge probleme u HNK. Svakako da će ovo biti jedan od prioriteta. Imamo odlazak radne snage iz BiH, problematičan je odlazak medicinskog osoblja. To moramo po svaku cijenu zaustaviti. Pokušati usaglasiti stavove da svi budu zadovoljni za sva vremena.”

Rokovi i uslovi za stupanje u generalni štrajk su jasni. Nova izvršna vlast, bez obzira što je od izbora već skoro godina, sačekat će da prođu godišnji odmori.

Izvor/foto:bhrt

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Kako se ljekari u Brčkom bore s pandemijom: Pobijedili smo rat, pa ćemo i koronu

Radio Brčko

EU Periskop: Iskorijeniti korupciju, izliječiti zdravstvo

Radio Brčko

U Sloveniji štrajk zaposlenih u zdravstvu i socijalnim ustanovama

Radio Brčko