RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Institut za razvoj mladih KULT: Protiv korupcije se boriš kada progovoriš

Trend odlazaka mladih iz Bosne i Hercegovine ne prestaje. Svakog dana svjedočimo sve većem broju odlazaka obrazovanih, radno sposobnih mladih ljudi koji svoju budućnost vide na nekom drugom mjestu. Mnogo je razloga koje mladi navode za odlazak, a analiza rezultata istraživanja o položaju mladih u Bosni i Hercegovini koju je proveo Institut za razvoj mladih KULT pokazala je da je jedan od najčešće navedenih korupcija.

Četvrto mjesto na ljestvici problema jasno ukazuje na to koliko su mladi u svakodnevnom životu pogođeni ovom negativnom pojavom.

Korupcijom su pogođene sve oblasti i segmenti života u Bosni i Hercegovini, a posebno oblast zapošljavanja. Gotovo 90 posto mladih smatra da je podmićivanje kako bi se dobio posao u javnoj administraciji praksa u bh. društvu, od toga njih gotovo 60 posto smatra da je podmićivanje prisutno u većini slučajeva dok za preostalih 30 posto takva praksa postoji, ali nije učestala.

Više od 55 posto mladih čulo je da je neko iz njihovog okruženja platio određenu novčanu sumu da bi dobio radno mjesto, a skoro pet posto njih bilo je direktni svjedok kupovine radnog mjesta.

Objavljeni rezultati trebali bi biti poziv na buđenje i akciju za sve institucije vlasti, organizacije i cjelokupno društvo. Jačom provedbom principa pravne države i vladavine zakona, transparentnim pravilima i procedurama te prijavom i procesuiranjem svih štetnih, koruptivnih radnji doprinosimo prevenciji korupcije i unaprjeđenju bh. društva, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Od septembra 2021. godine, Institut za razvoj mladih KULT vrlo aktivno radi na provedbi inicijative Reci NE korupciji u Kantonu Sarajevo u okviru koje, u saradnji s Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo radi na analizi mjera o sprječavanju sukoba interesa u institucijama KS, te će zagovarati usvajanje politike upravljanja sukobom interesa za javne institucije u KS-u.

Dodatno, Institut je započeo sa javnom kampanjom informiranja građana, a naročito mladih o prisutnosti korupcije u svakodnevnom životu građana. U sklopu kampanje, predviđeno je snimanje i emitovanje četiri televizijske emisije koje bi trebale privući pažnju javnosti i ukazati na štetnost korupcije na život pojedinca, ispitati stavove građana i mladih o korupciji te pružiti osnovne informacije o borbi protiv korupcije i načinima prijave.

Protiv korupcije se boriš kada progovoriš – poručili su iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Polovica mladih u BiH pokrenula bi vlastiti biznis

Дражен Ристић

Brčko: Podrška Ambasade SAD-a u BiH u prevenciji i borbi protiv korupcije

Radio Brčko