RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Oružje iz BiH švercuje se kamionima i autobusima u Švedsku, Francusku, Belgiju, Nizozemsku …

Oružje iz BiH švercuje se i kamionima i autobusima koji imaju prethodno pripremljeno duplo dno, takozvani štek, ili u spremnicima u kojima se nalazi druga roba, a krajnje odredište su zemlje kao što su Švedska, Francuska, Belgija i Nizozemska te u manjem obimu države iz okruženja.

Pokazuju to najnovije operativne informacije, u kojim se navodi da je od 2018. do 2020. godine, prema obavještajnim podacima, u BiH evidentirano 10 organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem oružja.

U Prijedlogu procjene prijetnje od organizovanog kriminala u BiH u 2021. godini istaknuto je da, na osnovu raspoloživih podataka, u BiH i dalje egzistiraju velike količine naoružanja zaostalog iz perioda konflikta. To oružje se, kako je navedeno, krijumčari, odnosno nelegalno prodaje u EU, gdje postoji rast potražnje na crnom tržištu, a naoružanje traže lica koja se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom i terorizmom. Raspoloživi podaci ukazuju da se modus operandi krijumčarenja oružja odvija na način da organizovane kriminalne grupe kupuju oružje na ilegalnom tržištu BiH od njima poznatih lica, privremeno ga skladište u BiH, a nakon toga ga koriste za kriminal u BiH, zemljama regiona ili EU.

“Isto tako, to oružje organizovane kriminalne grupe krijumčare na području EU, čime ostvaruju finansijsku korist zbog razlike u cijeni na ilegalnom tržištu BiH u odnosu na ilegalno tržište EU”, ističe se u procjenama nadležnih institucija.

Osim toga, u dokumentaciji Ministarstva bezbjednosti BiH ističe se da se oružje, nabavljeno u BiH koristi za kriminal u Evropi, uključujući i oružane pljačke.

“Kriminalna lica, porijeklom iz BiH, koja borave u inostranstvu, upoznata su sa prilikama u vezi sa ilegalnim tržištem i cijenama naoružanja u BiH, kao i sa potražnjom u kriminalnom miljeu države u kojoj borave, pa su evidentirani i njihovi dolasci u BiH s ciljem nabavke oružja i njegove prodaje kriminalnim grupama koje na području više zemalja Evrope vrše teška razbojništva, oružane pljačke i druge nezakonitosti”, navodi se u dokumentaciji. Ističe se da su kriminalne grupe koje se bave ovom vrstom kriminala dobro organizovane, pri čemu svaki pripadnik grupe ima svoju ulogu. Uloge su sljedeće: glavni članovi grupe dogovaraju nabavku oružja, drugi pripadnici imaju ulogu servisiranja i osposobljavanja oružja, daljeg transporta i predaje oružja s ciljem daljeg nezakonitog prometovanja iz BiH u druge zemlje. Takve grupe su, istaknutno je, veoma prilagodljive na promjene i dešavanja oko njih.

“Kriminalne grupe sarađuju na način da dolazi do zamjene oružja za drogu. Dolazi i do povremenog korištenja ljudskih resursa iz jedne grupe u drugoj sa tačno određenim zadacima i obavezama”, istaknuto je u Prijedlogu procjene prijetnje od organizovanog kriminala u BiH u 2021. godini. Ipak, naglašeno je da postoji trend smanjenja ukupnih količina oružja u ilegalnom posjedu na crnom tržištu oružja u BiH, pa se očekuje da dođe do promjena načina djelovanja pomenutih grupa, u smislu da će neke kriminalne grupe pokušati da trguju i prepravljenim startnim oružjem ili nekim drugim vrstama oružja.

“Da bi se ovo preduprijedilo, potrebno je u zakonima o oružju rigoroznije tretirati registraciju ove vrste oružja. Zbog svih činjenica, kao i podatka da trgovina oružjem omogućava sticanje enormne i brze finansijske dobiti, procjene su da će i u narednom periodu trgovina oružjem ostati jedna od oblasti djelovanja organizovanih kriminalnih grupa”, navodi se u procjenama.

Aleksandar Radić, vojni analitičar i stručnjak za bezbjednost, ističe da je već dugo na Zapadu prilično stroga kontrola koja se odnosi na posjedovanje oružja.

“Pomalo su isparile zalihe nelegalnog oružja koje je potrebno za kriminalce i ne daj bože teroriste. Sа druge strane, koliko god je godina prošlo od proteklog rata u BiH, ima dovoljno privatnih zaliha za snabdijevanje tog tržišta. To je onda prirodan izvor”, rekao je Radić.

Prema njegovim riječima, veoma je teško pričati o količinama naoružanja koje iz BiH odu ka Zapadu.

“Nije riječ o masovnom odlivu, ali to jeste način da se kriminalne strukture snabdiju naoružanjem. Znači, neko odluči da iz svoje zbirke ukloni oružje koje je naslijedio iz rata, proda ga kome treba i tako krene lanac. I, naravno, svi u tom lancu su zaradili, do onog posljednjeg korisnika, koji tim oružjem može da počini krivično djelo, a to je ono što brine strance”, naglasio je Radić u izjavi za “Nezavisne novine”.

Izvor: https://www.nezavisne.com/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Prošle godine čak 67.000 manje registrovanih vozila u BiH

Radio Brčko

Сутра у БиХ стижу вакцине “модерна” које донира САД

Radio Brčko

Standard bh. građana sve lošiji: Troškovi života skočili 410, a plate tek 74 KM

Radio Brčko