RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHRegion

Iz apoteka u BiH povlačenje lijekova Ranitidin, Ranobel i Ranisan

Lijekovi za želudac Ranitidin, Ranisan i Ranobel povlače se sa bh. tržišta zbog sumnje u neispravnost aktivne supstance ranitidin koja sadrži N-nitrozodimetilamin (NDMA), koji može da bude kancerogen, a prema preporuci Evropske agencije za lijekove.

Naime, u lijekovima koji sadrže ranitidin pronađena je supstanca koja može uzrokovati rak.

“Povlačenje se provodi do nivoa apoteke i odnosi se na sljedeće serije: Hemofarmov Ranitidin HF 150 mg, 20 film tableta, Ranitidin HF 75 mg 20 šumećih tableta, te Ranobel 150 mg, 60 film tableta Nobel lijeka”, javili su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Osim ovih lijekova s tržišta se povlači i Ranisan 150 mg film tableta čiji je nosilac odobrenja za stavljanje u promet  PRO.MED BH d.o.o.

Iz Agencije su nam ranije kazali kako je u lijekovima sa ranitidinom i onima koji sadrže ovu supstancu detektovano onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA).

NDMA se klasifikuje kao vjerovatni humani kancerogen, to jest supstanca koja bi mogla uzrokovati rak, a na osnovu ispitivanja na životinjama.

Lijek se povlači s tržišta iz preventivnih razloga, zbog postojanja mogućnosti neispravnosti u kvalitetu aktivne supstance ranitidin proizvođača Union Quimico Farmaceutica S.A. koja se odnosi na prisutnost supstance pod nazivom N-nitrozodimetilamin.

“Nakon što su ispitivanja pokazala da neki od lijekova s aktivnom supstancom ranitidin sadrže onečišćenje NDMA-om, Evropska agencija za lijekove (EMA) je započela ocjenu lijekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin EMA će proučiti podatke kako bi procijenila jesu li pacijenti koji koriste ranitidin pod bilo kakvim rizikom od NDMA te će obavijestiti javnost čim informacije budu dostupne”, kazali su iz Agencije.

Iz Agnecije su kazali i kako su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka, a pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Lijekovi su povučeni i sa tržišta u Srbiji i Crnoj Gori.

Klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Članovi kriminalne grupe krijumčarili oružje, municiju, bombe i lijekove iz BiH u Švedsku

Radio Brčko

БиХ: Годишње за лијекове становници БиХ троше више од 800 милиона КМ

Vladimir Matijević

Од сутра у Брчком потпуна обустава издавања лијекова на рецепт

Radio Brčko