RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Izetbegović najavio Tegeltiju kao mandatara za predsedavajućeg Vijeća ministara

Predstavnici bh. stranaka danas su u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu održali konsultacije o formiranju državne vlasti. Domaćin sastanka bio je Milorad Dodik.

U delegaciji SNSD-a još su bili i Nikola Špirić, Nikola Radmanović i Staša Košarac. Delegaciju SDA predvodio je Bakir Izetbegović, uz kojeg su bili još i Denis Zvizdić i Adil Osmanović, a Našu stranku predstavljali su Peđa Kojović i Sabina Ćudić. Tu su još i predstavnici SDP-a Nermin Nikšić i Saša Magazinović, a SDS je predstavio Vukota Govedarica.

Iz zgrade Predsjedništva prvi je izašao Bakir Izetbegović koji je novinarima kazao da je Zoran Tegeltija mandatar za predsjedavajućeg Vijeća ministara. On je istakao da ipak treba sačekati sa formiranjem vlasti dok Centralna izborna komisije (CIK) ne donese odluku o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH.

Kazao je kako je izvjesna koalicija pobjednika SDA-HDZ-SNSD, ali da je potreban i četvrti partner koji bi mogla biti “ljevičarska stranka”, kao što su DF, Naša stranka i SDP.

Potom su završene i konsultacije s delegacijom SNSD-a. Predstavnici ove stranke Nikola Špirić i Staša Košarac nisu bili raspoloženi za davanje izjava novinarima.

“Prije svega raduje me što su članovi Predsjedništva sjeli da razgovaraju. Izrazio sam svoje očekivanje da će novi predsjedavajući Vijeća ministara biti Srbin iz RS-a”, kazao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

“Orijentirani smo za saradnju sa svima, a prije svega o onim stvarima koje su dobre za RS. Vjerujem da će Savjet ministara biti uskoro formirano. Nije usaglašeno ime predsjedavajućeg, ali je usaglašena nacionalnost”, pojasnio je Govedarica.

U međuvremenu je u zgradu Predsjedništva BiH stigao i lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Član predsjedništva PDP-a Nenad Vuković kazao je da je PDP interesovalo da li će predsjedavajući biti Srbin.

“Došli smo spremni na prijedlog da to bude Zoran Tegeltija. Ali, danas smo čuli da to nije definitivno, jer prvenstveno nije izgrađena većina na državnom nivou”, kazao je Vuković.

Predsjednik SDP Nermin Nkišić istakao je da je Bh. blok danas učestvovao u konsultacijama.

“Upoznati smo da postoji formirana parlamentarna većina u Parlamentu BiH. Kao i neki principi na kojima će se raditi. Bh. blok neće učestvovati u tome dok se ne donese odluka o popunjavanju Doma naroda. Tek nakon toga Bh. blok bi bio spreman da razgovara, pritom ne želimo otežati formiranje Vijeće ministara”, pojasnio je Nikšić.

Sabina Čudić nakon sastanka kazala je da je evidentno da su se iskristalisala dva bloka.

“Jedan je Bh. blok, a drugi čine SDA, SNSD i HDZ. Međutim ta dva bloka donekle isključuju jedan drugi”, istakla je Čudić.

Predsjednik SBB Fahrudin Radončić kazao je da SBB nije interesant u državnoj vlasti.

“Vijeće ministara treba što prije formirati. Interesiralo nas je na čemu će raditi Vijećeministara u narednom periodu. Treba što prije završiti priču kad je riječ o odluci CIK-a, kako bi vlast funkcionirala po vertikali”, istakao je Radončić.

Izvor: Radiosarajevo

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ured Vlade RH: Čvrsta potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom EU putu

Radio Brčko

Brčko: Izlaznost u Brki, Gornjem Rahiću i Maoči oko 50 procenata

Mirsad Arnautović

Izborna kampanja za Opšte izbore počela danas i trajaće do 6. oktobra

Radio Brčko