RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Odbitak od poreza za školovanje djeteta i izdržavanje roditelja

Poreska uprava Brčko distrikta poziva sve građane koji su na svojoj poreskoj kartici imali dijete koje se školovalo, a u međuvremenu je školovanje završeno da o tome obavijeste Poresku upravu kako im se ne bi retroaktivno zaračunao porez zbog izgubljenog prava po osnovu poreskih olakšica.

Isto se odnosi i na one poreske obveznike koji su zbog odbitka poreza na svojoj  poreskoj kartici vodili vlastitog roditelja, a da je isti preminuo.

Zakon o porezu na dohodak Brčko distrikta predviđa da poreski obveznik može koristiti poreski odbitak odnosno umanjenje odbitka poreza ukoliko na svojoj poreskoj kartici vodi dijete koje se školuje ili roditelja kojeg izdržava.

U oba ova slučaja poreskom obvezniku se zaračunava manji procenat poreza na dohodak. Međutim, ukoliko se završi školovanje djeteta ili izdržavani roditelj poreskog obvezika premine mora se što hitnije o tome obavijestiti Poreska uprava kako se obvezniku retroaktivno ne bi zaračunala poreska obaveza koja može iznositi više stotina pa i hiljada KM.

Miodrag Trifković

Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave Brčko distrikta ističe da nažalost građani često zaborave na ovu zakonsku obavezu koja se ogleda kroz dodatni obračun poreza, te da može izazvati neplanirane troškove poreskom obvezniku.

Osim poreskih olakšica u ova dva slučaja, građani Brčko distrikta  mogu koristiti poreski odbitak  troška koji se plati kao školarina, te naravno odbitna stavka od poreza  se računa i kamata koja se plaća prilikom podizanja stambenog kredita

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Oko dva milijuna maraka za povrat poreza

Sandra Živković

Brčko: Policija poziva građane da dostave informacije o nestalom Adnanu Omerčiću

Radio Brčko

Brčko: Poziv građanima za prijavu za rad u biračkim odborima

Radio Brčko