BiH

Izmjene Zakona o sigurnosti saobraćaja u BiH: Ljekari će odlučiti ko neće vezati pojas

Od 100 do 300 KM iznosi kazna u BiH ako niste vezali pojas.

No, u toku su izmjene Zakona o sigurnosti saobraćaja u BiH, a jedna od novina koja bi trebala biti uvrštena je ta da sigurnosni pojas neće morati koristiti vozači i putnici kojima to odobre ljekari.

U zakonu sada piše da su vozač i putnici tokom vožnje dužni koristiti pojas.

“Izuzetno od tog stava pojas ne moraju koristiti lica koja imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas. Pod zdravstvenim razlozima smatraju se hronične bolesti, deformiteti tijela, povrede ili stanja kod kojih bi korišćenje pojasa tokom vožnje moglo dodatno narušiti zdravlje, odnosno ugroziti život ili oporavak te dovesti do neželjenih komplikacija, prijevremenog poroda te mogućeg invaliditeta tog lica”, navodi se u predviđenim izmjenama, pišu Nezavisne.

U Agenciji za sigurnost saobraćaja RS su naveli da im se proteklih godina nekoliko građana već obraćalo ovim povodom.

“Recimo, bio je tu jedan čovjek koji ima ugrađen pejsmejker, pa mu je navodno ljekar rekao da ne bi trebalo da koristi pojas”, izjavio je Milija Radović, v.d. zamjenika direktora ove agencije.

Rade Dujaković, specijalista interne medicine, potvrdio je da postoje pacijenti za koje vezivanje pojasa nije preporučljivo.

“Vrlo često kad vozite, recimo u svom privatnom automobilu, pacijenta koji je srčani ili plućni bolesnik, on ne podnosi pojas”, pojasnio je Dujaković.

Izvor: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button