RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Izvoz roba iz BiH za 1,1 milijardu KM manji u odnosu na prošlu godinu

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH ističu kako je bh. ekonomija u trećem kvartalu zabilježila blagi oporavak, ali da nove mjere u evropskim državama ponovo stvaraju nesigurnost izvoznicima.

“Trenutna događanja i neizvjesnost koja prijeti našim izvoznicima imaju za posljedicu opreznost i nemogućnost planiranja poslovanja još u kratkoročnom periodu, što je veliki problem s obzirom na mogućnosti finansiranja”, rekli su iz VTK.

Probleme, kako ističu, imaju apsolutno svi. Cestovni, željeznički i zračni saobraćaj bilježe velike gubitke, a procenti pada prihoda, ukoliko se i dalje budu donosile rigorozne mjere, mogu biti veći. Kako navode, najveći problem našim izvoznicima trenutno predstavljaju brojne sanitarne i medicinske kontrole koje su u mnogim državama pooštrene.

“Za šest mjeseci ove godine broj prevezenih putnika manji je za skoro 83% u odnosu na prošlu godinu, a broj aerodromskih operacija pokazuje pad od 77,8%”, saopćeno je iz VTK za Klix.ba.

Za razliku od drugih zemalja Evropske unije, problema sa zemljama regiona trenutno nema te se izvoz u ove države odvija bez većih poteškoća.

Veliki problem u olakšavanju izvoznih procedura i donošenju adekvatnih mjera u ovoj situaciji predstavlja ogroman administrativni aparat države.

“Mnogo puta se naše inicijative i molbe izvršavaju s velikim zakašnjenjem zbog administrativnog sistema BiH”, navode iz VTK te poručuju kako su do sada uputili 40 inicijativa vezanih za izvoznike, a da su od tog broja 33 usvojene.

Izvor: www.klix.ba

Foto: Internet

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Москва привржена побољшању односа са БиХ

Radio Brčko

Сарајевски енергетски форум: БиХ и регион имају огроман потенцијал у обновљивим изворима енергије

Radio Brčko

Vigemark: BiH nije nestabilna

Radio Brčko