RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Konaković i Bilstrom o iznajmljivanju zatvorskih kapaciteta BiH

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je da je na današnjem sastanku sa ministrom inostranih poslova Švedske Tobijasom Bilstrom otvorena tema iznajmljivanja zatvorskih kapaciteta u BiH za švedske zatvorenike.

“BiH ima potencijal koji može ponuditi. Razumijemo zašto Švedska traži tu vrstu investicije. Nismo konkretnije razgovarali o tom pitanju, jesmo ga otvorili, i u narednim danima nakon razgovora na terenu ponudićemo neke interesantne opcije”, rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Konaković je zahvalio Švedskoj, koja predsjedava Savjetom EU, za snažnu podršku evropskom putu BiH, kao i kontinuiranom pristupu politici proširenja i zamljama regiona kao potencijalnom dijelu EU u budućnosti.

On je pozvao političare u BiH da se fokusiraju na obaveze zemlje, odnosno na ispunjavanje 14 prioriteta.

Konaković je najavio i aktivnosti kako bi bio zaključen memorandum u oblasti turizma. “BiH i Švedska nemaju teških i otvorenih pitanja”, istakao je Konaković i napomenuo da je u prošloj godini značajno povećanja spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje.

Bilstrom izjavio je da BiH pripada EU, ali da mora da učini napredak na putu reformi prema 14 ključnih prioriteta.

On je takođe na konferenciji za novinare rekao da je sa članovima Predsjedništva BiH i Konakovićem razgovarao o procesu proširenja i o svemu tome u kontekstu činjenice da je Švedska u januaru preuzela predsjedavanje Savjetom EU.

Prema njegovim riječima, dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH znači i povećana očekivanja u pogledu reformi, te usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, što znači restrikcije prema Rusiji i usklađivanje sa evropskom viznom politikom.

Bilstrom se nada da će BiH maksimalno iskoristiti priliku dobijenu odlukom o dodjeli status kandidata za članstvo u EU.

“Zemlje Balkana su suštinski važan partner i samo zajedno možemo razviti stabilnu i prosperitetu Evropu za sve”, rekao je Bilstrom i dodao da će BiH i ostale balkanske zemlje ostati u fokusu Savjeta EU za vrijeme švedskog predsjedavanja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Šefovi diplomatija BiH i Španije potpisali memorandum o saradnji

Radio Brčko

Sjednica Savjeta ministara zakazana za sutra, na dnevnom redu izgradnja gasovoda

Radio Brčko

Савјет министара БиХ дао сагласност за увођење дигиталних ковид потврда

Radio Brčko