RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Konaković-Waltmans: Opredjeljenje za unapređenje bilateralnih odnosa BiH i Holandije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Janom Hendrikom Antoonom Waltmansom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, reformskim procesima i aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Potvrđeno je da Bosna i Hercegovina i Holandija imaju dobre bilateralne odnose i saradnju te da su obje zemlje opredijeljene njihovom unapređenju i jačanju.

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost Kraljevini Holandiji na podršci i pomoći BiH na njenom europskom putu, posebno na podršci u dodjeljivanju statusa zemlje kandidata.

Naglasio je važnost nastavka holandske podrške reformskim procesima u BiH u cilju približavanja Europskoj uniji. Upoznao je sagovornika sa aktuelnom unutrašnjopolitičkom situacijom u našoj zemlji, realiziranim aktivnostima Ministarstva vanjskih poslova BiH nakon što je preuzeo dužnost ministra vanjskih poslova, kao i s dinamikom reformskog procesa.

Ambasador Waltmans je kazao kako je Holandija blizak partner naše zemlje i želi da se Bosna i Hercegovina pridruži Europskoj uniji. Kao zemlja koja podržava europsku perspektivu Bosne i Hercegovine, smatra veoma bitnim provedbu reformskih procesa.

Konstatirajući da je u BiH ostvaren mali pomak kada su u pitanju reforme, istakao je da političari moraju učiniti više za svoje građane.

– Važna su nam djela a ne obećanja – kazao je ambasador.

Podsjetio je da Holandija, iako mala zemlja, učestvuje sa svojim kontingentom u misiji EUFOR-Althea i podržava nastavak jačanja misije.

Tokom razgovora obostrano je ukazano na važnost usklađivanja stavova Bosne i Hercegovine sa stavovima Europske unije, naročito kada je riječ o deklaracijama i mjerama EU.

U cilju unapređenja bilateralnih odnosa dvije zemlje, naglašena je važnost razmjene posjeta na visokom nivou u narednom periodu.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o turističkim potencijalima naše zemlje, kao i o ugovornoj regulativi između dvije zemlje, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Проширена сједница ОО Народ и Правда

Vladimir Matijević

Konaković: Ovo nije sjednica, odluke koje sada usvoje su pravno ništavne

Radio Brčko

Ambasadori Nizozemske i Španije u BiH u prvoj posjeti Brčko distriktu

Radio Brčko