RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

‘Merhamet’ podijelio migrantima u Bihaću novi kontingent pomoći

Delegacija HO Muslimansko dobrotvorno društvo ‘Merhamet’ MDD koju je predvodio predsjednik te humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac posjetila je danas migrante u kampu ‘Lipa’ u Bihaću. ‘Merhamet’ je migrantima uručio dio pomoći vrijedne više od 30.000 konvertibilnih maraka, a ostatak će toj populaciji dijeliti i narednih nekoliko dana.

Radi se o ćebadima, donjem vešu, potkošuljama, čarapama, kišnim kabanicama, astro-folijama, kao i o obrocima koji sadrže hljeb, razne vrste konzervi, mlijeko, flaširanu vodu, sokove i hurme.

Taj kontingent pomoći obezbijedila je dugogodišnja ‘Merhametova’ partnerska organizacija ‘Helping hand’, čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsjednik ‘Merhameta’ Kenan Vrbanjac izjavio je da je ta humanitarna organizacija, nakon najnovije eskalacije migrantskim krize u BiH odnosno u Bihaću, dosad obezbijedila pomoć za imigrante u kampu ‘Lipa’, u vrijednosti višoj od 80.000 KM, dobrim dijelom u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH.

– Čim su se stvorili uslovi za to i nakon što su migranti, poslije višednevnog odbijanja hrane, odustali od takve vrste protesta, ‘Merhamet’ je već bio na terenu. Naš Regionalni odbor u Bihaću, koji već tri godine pomaže migrante u Unsko-sanskom kantonu, već je danima angažovan u kampu ‘Lipa’ gdje migrantima (u koordinaciji sa Crvenim križem USK) dijeli doručak i ostalu vrstu pomoći, zavisno od dogovora i rasporeda koji mu, zavisno od dana, pripada – kazao je Vrbanjac.

Početkom januara Vrbanjac je, na sastanku sa predsjednikom Crvenog križa BiH Huseinom Kličićem u Bihaću, dogovorio model saradnje te dvije organizacije u pomaganju migrantima u kampu ‘Lipa’.

Kako je kazao Vrbanjac, ‘Merhamet’ kao najveća humanitarna organizacija u BiH, koja je najorganiziranija i ima najjaču infrastrukturu, ne može ostati po strani i ignorirati problem sa migrantskom krizom u našoj državi.

– Osim toga potrebna je pomoć toj populaciji, koja je uglavnom ne svojom voljom napustila svoje domove. Ne možemo te ljude ostaviti da gladuju i da se smrzavaju. Stoga će im ‘Merhamet’ pomagati, shodno svojim mogućnostima. Nažalost, dosad od države i IOM-a nismo imali pomoć, iako smo se obraćali toj međunarodnoj organizaciji.

Svu pomoć migrantima dosad smo obezbijedili iz naših ličnih resursa, ali i zahvaljujući partnerima i donatorima. ‘Merhamet’ u svojih 30 kuhinja i njihovih punktova svakodnevno hrani 8.000 socijalno ugroženih građana i ne smijemo ugroziti njihovu egzistenciju jer im je ‘Merhamet’ jedino utočište – naglasio je Vrbanjac.

Kako iz ‘Merhameta’ podsjećaju, ranije je na spomenutom sastanku u Bihaću predsjednik Crvenog križa BiH Husein Kličić kazao da je ‘Merhametova’ pomoć dragocjena te da je ‘Merhamet’, pogotovo Regionalni odbor Bihać i njegov direktor Alen Prošić, mnogo pomogao Crvenom križu sve vrijeme migrantske krize u USK, koja traje već tri godine.

Kenan Vrbanjac je istakao da je ‘Merhamet’ od početka migrantske krize u BiH uključen u pomaganje toj populaciji.

– ‘Merhamet’ je pripremom obroka, podjelom odjeće, obuće, ćebadi i higijenskih sredstava pomagao migrantima u USK, te Tuzli, Sarajevu i Mostaru. Prije toga, dok migrantski val još nije bio zahvatio našu državu, pomagali smo migrante u Srbiji, čak i u Hrvatskoj. Isto tako, ‘Merhamet’ je šest godina zaredom pomagao migrante i sirijske izbjeglice na tursko-sirijskoj granici za koje je dosad dopremio oko 700.000 kilograma kurbanskog mesa. I dalje ćemo pomagati ovim unesrćenim ljudima koliko je to u našoj mogućnosti jer naša obaveza i naša misija je brinuti o čovjeku u nevolji – poručio je Vrbanjac, navodi Služba za odnose s javnošću HO ‘Merhamet’ MDD.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Učenici uspješno proveli humanitarnu akciju za pomoć migrantima u Tuzli

Sandra Živković

Pomozimo našem sugrađaninu Emiru Hamziću na putu ka ozdravljenju

Radio Brčko

Umjesto na “Blatuši” Vidovdanski turnir večeras u Ekonomskoj

Admir Kadrić