RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Ministar Mitrović obišao most Svilaj i Općinu Odžak

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović s direktorom Stalnog sekretarijata Prometne zajednice u Beogradu Matejom Zakonjšekom obišao je danas most na Savi kod Svilaja.

Nakon obilaska mosta, ministar Mitrović i direktor Zakonjšek održali su sastanak na kojem su predstavljene aktivnosti Stalnog sekretarijata Prometne zajednice na Osnovnoj prometnoj mreži, kao što su planovi za elektronsku naplatu cestarine, elektronski punjači za vozila duž Koridora Vc, željeznice, olakšavanje transporta, odnosno usaglašavanje zajedničke granične kontrole na granicama BiH i Hrvatske, kao i BiH i Srbije te razmatranje potencijalne opcije da granični prijelazi Karakaj, Varadište i Rača budu zajednički granični prijelazi između BiH i Srbije.

Na sastanku su učestvovali i obilasku prisustvovali i predstavnici EU.

U svom obraćanju medijima ministar Mitrović je napomenuo da je Koridor Vc najambiciozniji investicioni program u BiH koji zahtijeva značajne finansijske i ljudske resurse, podsjećajući da teritorijalno prolazi i kroz Republiku Srpsku i Federaciju Bosne i Hercegovine.

Kako je istakao direktor Zakonjšek, u Prometnoj zajednici s ponosom podržavaju infrastrukturne projekte koje finansira EU.

„Današnja posjeta Svilaju bila je prilika da se pregledaju tekuće aktivnosti na Koridoru Vc – jednoj od najvažnijih prometnih veza na zapadnom Balkanu, ali i da se vidi kako možemo ići naprijed i osigurati da most i autocesta postanu operativni. Kad bude završen, ovaj projekat će smanjiti vrijeme putovanja i operativne troškove vozila i poboljšati ekonomsku konkurentnost cijelog regiona. Modernizacija i dobro održavanje cesta su jedan od naših prioriteta. Za Koridor Vc to znači budući razvoj ITS-a, redovno održavanje i stanice za elektronsku naplatu i punjenje“, rekao je Zakonjšek.

Nakon sastanka s direktorom Zakonjšekom, ministar Mitrović i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić u prostorijama Općine sastali su se s načelnicom Općine Odžak Nadom Ćulap i povratnikom i odbornikom u Općinskom vijeću Odžaka Damirom Ivetićem.

Načelnica Ćulap i odbornik Ivetić iskoristili su priliku da s ministrima porazgovaraju o povratnicima i konkretnoj pomoći ovoj populaciji, kao i jačem angažmanu Općine Odžak na čelu sa novoizabranom načelnicom oko samog terminala, carinske zone i graničnog prijelaza Svilaj.

Ministar Mitrović je istakao da je korist od otvaranja graničnog prijelaza Svilaj višestruka za mještane ovog dijela BiH ali i cjelokupnu privredu, dok je ministar Lučić naglasio da su u ovoj općini uspješno završeni projekti CEB2 i RSP čiji je cilj zatvaranje kolektivnih centara i  alternativnog smještaja te zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba.

Ovom prilikom je dogovorena konkretna pomoć ovoj općini s nivoa Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Intenzivirati radove na izgradnji auto-puta Beograd – Sarajevo

Radio Brčko

Митровић: Ердоанова посјета БиХ убрзаће изградњу ауто-пута Сарајево-Београд

Radio Brčko

BiH: Široka lepeza fabrike traktora “Majevica”

Vladimir Matijević