RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: Široka lepeza fabrike traktora “Majevica”

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je Srni da fabrika “Majevica” u Bačkoj Palanci namjerava da napravi širu lepezu traktora da bi se mogli podmiriti zahtjevi poljoprivrednih proizvođača, kao i da postoje dogovori o otvaranju pogona u Republici Srpskoj.
Mitrović je rekao da već postoje određeni razgovori i dogovori o saradnji između fabrike “Majevica” i vlasti Republike Srpske za otvaranje pogona za proizvodnju poljoprivredne mehanizacije, a vjerovatno i traktora.

On je naveo da je bilo razgovora između Vlade Republike Srpske i direktora “Majevice” Radenka Komada za obezbjeđenje prostora, odnosno jednog pogona u Zvorniku gdje bi se odvijala proizvodnja i montaža priključnih uređaja.

“To će sigurno doprinijeti da u Republici Srpskoj imamo domaći proizvod koji će podmiriti potrebe kako površinske obrade tako i zaštite samih poljoprivrednih kultura”, rekao je Mitrović koji je danas u Bačkoj Palanci prisustvovao promociji traktora “majevica 90”.

On je naveo da je to prvi domaći traktor proizveden u Srbiji u poslijeratnom periodu, te da je predstavljeno i još nekih osam novih proizvoda za obradu i zaštitu u poljoprivredi.

Mitrović je naveo da se fabrika može pohvaliti i sa ostalim asortimanom, tako da tržište Srbije, a samim tim i tržište BiH, ima blizu proizvode koji su dostupni i daleko jeftiniji od svih priključnih uređaja i traktori u odnosu na proizvođače sa zapada.

“Bilo je zaista impozantno, prisustvovali su i pomoćnik ministra poljoprivrede iz Republike Srpske i ministar privrede Vjekoslav Petričević i ja, i mogli smo na licu mjesta da se uvjerimo da su uspjeli proizvesti traktor koji je univerzalan snage od 90 konjskih snaga”, rekao je Mitrović.

Mitrović je istakao da u Bačkoj Palanci danas boravio prvi put nakon 30-40 godina, kada je radio kao mašinski inžinjer nakon završenog fakulteta.

srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ministar Mitrović obišao most Svilaj i Općinu Odžak

Radio Brčko

Intenzivirati radove na izgradnji auto-puta Beograd – Sarajevo

Radio Brčko

Mitrović: Uložiti sve napore da se ubrza izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd

Radio Brčko