BiH

Ministrica Turković na TRT World Forumu: Usporena saradnja zbog pandemije

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković jučer je učestvovala na TRT World Forumu, na kojem je razgovarano o brojnim važnim temama u svijetu.

Ministrica Turković je, zajedno sa potpredsjednikom Evropske komisije Margaritisom Schinasom, profesorom Harvard Univerziteta Josephom S. Nyeom, glasnogovornikom predsjednika Republike Turske İbrahimom Kalınom i osnivačem “FutureMap” Paragom Khannaom bila panelista sesije “Multipolarnost u doba COVID-19: Budućnost globalne solidarnosti”.

Govorila je o tome kako je međudržavna suradnja između balkanskih država i između Balkana i ostatka Evrope bila pogođena pandemijom COVID-19.

– Čvrsto vjerujem da su odnosi između zemalja zapadnog Balkana, među kojima je i Bosna i Hercegovina, još uvijek relevantna tema, a u okviru koje je važna regionalna saradnja, kulturna saradnja i razvoj odnosa među mladima i njihovo povezivanje – kazala je Turković.

Istakla je da je saradnja u oblasti ekonomije, modernizacije i ostvarenja ciljeva održivog razvoja i prosperiteta građana jugoistočne Evrope, ali i saradnja Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana usporena zbog pandemije COVID-19.

Uprkos tome, vlade država zapadnog Balkana svojom saradnjom nastoje da privuku strane investicije u cilju ekonomskog razvoja ovog područja, naglasila je.

Na panelu je razgovarano i o mogućnostima povećanja saradnje između zemalja na pronalaženju održivih rješenja za velika globalna pitanja kao što su klimatske promjene, ali i globalne zdravstvene krize kao što su pandemije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button