BiH

Њемачка развојна организација донирала заштитну опрему и средства за дезинфекцију

Њемачка развојна организација /ГИЗ/ донирала је комуналним предузећима и самоуправама у 11 локалних заједница у БиХ пакете заштитне опреме и средстава за дезинфекцију, вриједности 50.000 евра.

Ова помоћ у вријеме пандемије вируса корона додијељена је почетком новембра, а пакети садрже дезинфекциона средства, маске, рукавице, заштитна одијела, визире, саопштено је из ове њемачке организације.

У име њемачке владе, ову помоћ ГИЗ је додијелио у оквиру Отвореног регионалног фонда за модернизацију општинских услуга.

У првом кругу додјеле пакета обухваћени су: Грачаница, Сански Мост, Сребреник, Велика Кладуша, Градишка, Котор Варош, Лакташи, Прњавор, Требиње и Бања Лука.

Зоран Поповић, предсједник удружења “Водоводи Републике Српске” и директор комуналног предузећа у Бањалуци истакао је важност ове помоћи њемачке владе и сарадњу овог предузећа са ГИЗ-ом.

Према његовим ријечима, наведена опрема ће много помоћи у раду и заштити радника и потрошача у директном контакту, јер је бањалучки “Водовод” највећи у Републици Српској, гдје се годишње уради више од 7.000 контрола квалитете воде, а број контрола је повећан усљед пандемије изазване ковидом 19.

Он је напоменуо да је бањалучки “Водовод” прије двије године потписао уговор са ГИЗ-ом за обуку кадрова.

“Ту је и низ пројеката у вези са водним услугама, по питању рјешавање проблема губитака на мрежи и отпадних вода, а најављена је и даља сарадња”, навео је Поповић.

Кроз регионално умрежавање и сарадњу са приватним сектором, Њемачка ради на увођењу најбољих пракси у више од 120 предузећа широм региона чија је дјелатност управљање водом.

Према ријечима Предсједника Удружења послодаваца комуналне привреде Федерације БиХ Селима Бабића, водоснабдијевање се одвија без тешкоћа.

Због стања пандемије, улажу се и додатни напори да ниједног момента не буду доведени у питање континуитет водоснабдијевања и квалитет воде.

“Сарадња Удружења послодаваца комуналне привреде у ФБиХ, односно јавних комуналних предузећа која су наше чланице, са ГИЗ-ом је веома важна, с обзиром на специфичност али и обим послова које реализирају. Такве активности омогућавају праћење глобалних трендова из области комуналних услуга и интеграцију у процесе који ће у будућности бити пресудни, посебно за мале земље у развоју као што је БиХ”, каже Бабић.

Он наводи да Удружење послодаваца комуналне привреде у Федерацији БиХ кроз више пројеката из сектора водоснабдијевања и одводње и сектора збрињавања комуналног отпада добија знатну подршку од ГИЗ-а, што отвара бројне друге пословне могућности.

У саопштењу се наводи да посебну вриједност подршке Њемачке у сузбијању пандемије ковида 19 имају мање локалне заједнице.

Секторски менаџер “Отвореног регионалног фонда за Југоисточну Европу – модернизација општинских услуга” Петер Волф истакао је да је циљ да се кроз регионално умрежавање и сарадњу да подршка модернизацији општинских услуга, како у општим услугама, тако и у сектору управљања водама.

“Желимо дати посебну подршку јавним комуналним службама у виду заштитне опреме и средстава, како би се могла пружити адекватна услуга и одговори на високе хигијенске стандарде у заштити постројења, радних мјеста, јавних површина и да би се на најбољи начин могли заштити радници”, навео је Волф.

Он је додао да је цјелокупна вриједност подршке у заштитној опреми и средствима за дезинфекцију за свих шест земаља региона 400.000 евра.

Фото: Интернет

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button