RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Unicef u BiH dodjeljuje školama sredstva za dezinfekciju i sapune za ruke

Unicef u BiH, uz podršku Agencije za međunarodni razvoj /USAID/, tokom avgusta dodijeliće 28.978 litara sredstva za dezinfekciju i sapuna za ruke školama širom BiH.

Ova donacija u iznosu više od 124.000 KM dio je projekta “Prevencija i odgovor na kovid 19 u BiH”, koji je podržan od USAID-a, navodi se u zajedničkom saopštenju Unicefa i Usaida.

U saopštenju se podsjeća da pred početak nove školske godine sve škole moraju biti dodatno opremljene, kako bi bile u skladu sa bezbjednosnim smjernicama vezanim za virus korona.

Unicef zajedno sa Usaidom, kako se navodi, nastavlja da pruža podršku obrazovnim vlastima u osiguravanju bezbjednosti djece, nastavnika i osoblja protiv pandemije kovida 19, jačanjem resursa.

“Postoje uvjerljivi dokazi o negativnim učincima zatvaranja škola na učenje, bezbjednost, zdravlje i dobrobit djece. Takođe, znamo da zatvaranje škola povećava rizik od napuštanja škole djece i mladih iz siromašnih porodica. Ponovo otvaranje škola na siguran način mora biti prioritet, jer u protivnom možemo biti svjedoci kolapsa već postignutog napretka u obrazovnim sistemima”, poručila je predstavnica Unicefa u BiH Rovna Kan /Rownak Khan/.

Prema njenim riječima, u fokusu odluke o ponovnom otvaranju škola treba biti najbolji interes za svako dijete i upravo zato Unicef u saradnji sa Usaidom čini napore kako bi škole bile bezbjedno mjesto za djecu.

U saopštenju se ističe da je higijena ruku prioritet u zaštiti zdravlja djece, nastavnika i školskog osoblja.

“Čak i prije pandemije virusa korona, 818 miliona djece širom svijeta nije imalo osnovne uslove za pranje ruku u svojoj školi, a 355 miliona je išlo u škole koje su imale prostorije sa vodom, ali ne i sapune”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Unicef širom svijeta zagovara među vladama, donatorima i partnerima da škole budu među prvim institucijama koje će biti ponovo otvorene poslije pandemije kovid 19, obezbijede jednak pristup kvalitetnom učenju za najranjiviju djecu, između ostalog, i kroz ulaganje u digitalnu povezanost za svako dijete, da zaštite i povećaju budžete za obrazovanje i da osiguraju da su sredstva usmjerena na najranjivije.

“Virus korona je pružio jedinstvenu priliku da se ponovo osmisle načini učenja takvog da svako dijete stekne vještine koje su mu potrebne za uspjeh u životu i radu”, navodi se u saopštenju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

UNICEF: Mnoga ukrajinska djeca u opasnosti da nemaju dovoljno hrane

Radio Brčko

Школе и заједнице у БиХ добијају још 500.000 заштитних маски од Уницефа

Radio Brčko

SAD daje dodatnih 1,8 miliona dolara pomoći BiH za borbu protiv COVID-19

Radio Brčko