RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Nova školska godina u RS-u počinje 1. septembra uz izmijenjene uslove

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da nova školska godina u Republici Srpskoj počinje 1. septembra, te da će učenici sjesti u školske klupe uz izmijenjene uslove i uz poštovanje svih mjera koje su propisali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo.

Trivićeva je naglasila da će školski čas trajati maksimalno 30 minuta, a u školama sa većim brojem djece 20 minuta, te da će djeca biti podijeljena u grupe od po 15 đaka.

Nakon današnje posebne sjednice Vlade, Trivićeva je istakla da će između dvije smjene biti minimalna pauza od 15 minuta, radi dezinfikovanja školskih klupa i prostorija.

“Odmori će trajati pet minuta između svakog časa. Preporuka je da užinu đaci nose od kuće, da se ne bi grupisali u prodavnicama”, rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da skraćeni časovi i nastava u više grupa neće biti dodatno opterećenje za prosvjetne radnike, jer će oni i dalje imati 40-časovnu radnu nedjelju.

Prema njenim riječima, za djecu sa hroničnim bolestima, djecu koja su na bolničkom liječenju ili iz bilo kog drugog razloga neće biti u mogućnosti da dolaze u školu, biće obezbijeđena onlajn nastava, posredstvom zajedničke digitalne platforme u koju su povezane sve osnovne škole u Srpskoj.

“Dobili smo preporuke koje to mjere svi zaposleni i roditelji moraju poštovati, tako da je odgovornost cijelog sistema da vodimo računa da bismo imali minimalne rizike od zaraze virusom korona”, rekla je Trivićeva.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović istakao je da je jako važno da nastava počinje u učionicama, jer će na zdravlje djece uticati i socijalizacija, druženje sa vršnjacima i direktan kontakt sa prosvjetnim radnicima.

“Smatramo da je bolje imati čas koji će trajati kraće, nego nastavu na daljinu, iako smo s tom vrstom nastave postigli veliki uspjeh”, rekao je Damjanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da će se nastava odvijati iz svih predmeta, te da bez obzira na kraće časove, Pedagoški zavod ne odustaje od svih reformskih procesa koje je Vlada u Akcionom planu usvojila u decembru prošle godine.

“Donijeli smo mnogo novina, među kojima uvođenje fakultativne nastave u drugoj trijadi, zatim programe dodatne nastave za određene predmete, standarde zanimanja za stručne saradnike, standarde zanimanja za srednje škole”, dodao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, svi učenici koji imaju praktičnu nastavu imaće je u preduzećima, a ako ta preduzeća ne budu radila praksa će biti izvođena u radionicama u školama.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković naglasio je da je Institut pripremio set mjera koji se odnosi na početak školske godine, te da je najvažnije da se minimalizuje rizik pojave djece pozitivne na virus korona.

“Prije svega mislimo na nošenje zaštitnih maski i fizičku distancu, da se fizičko vaspitanje odvija na otvorenom, ali i neki drugi časovi, za koje je to moguće. Roditelji su dužni da mjere temperaturu djeci i da u slučaju simptoma reaguju. Ako simptomi budu utvrđeni u školi dijete će biti izolovano do dolaska roditelja”, rekao je Zeljković.

On je dodao da je preporuka da djeca nose zaštitne maske kada dolaze u školu i kući, te kada se kreću kroz školu, ali ne i tokom nastave.

“Preporuka je da djeca nose pamučne maske kada dolaze i dolaze iz škole, te da nastavnici nose maske i tokom nastave. U učionici će biti samo djeca i prosvjetni radnik, neće biti posjeta ni gostujućih predavanja. Kad roditelji budu dovodili djecu u školu mora se poštovati distanca od dva metra od druge djece i roditelja”, objasnio je Zeljković.

On je dodao da će u učionicama biti jedno dijete u jednoj klupi, te da će takva fizička distanca omogućiti da djeca budu bezbjedna.

Zeljković je napomenuo da će hitno biti testirana djeca kod koje se pojave simptomi, te da će do dobijanja rezultata ostatak razreda biti u kućnoj izolaciji.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović naveo je da će 20. avgusta početi dezinfekcija svih škola i đačkih domova, te školskih dvorišta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Држављани РС у Брчком имају право на ваучере Српске

Миљана Ђурђевић

Od testiranih 997 uzоrаkа, virus korona potvrđen kod 323 osobe u RS-u

RS: Lokalni štabovi da preduzmu mjere u skladu sa ovlaštenjima i odgovornošću

Radio Brčko