RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Dijabetičarima omogućen veći broj besplatnih trakica

Izmjenom Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava na ortopedska i druga pomagala osiguranih osoba Fonda zdravstvenog osiguranja za vrijeme pandemije koronavirusa, Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta omogućio je dijabetičarima na ovom području, veći broj besplatnih trakica za mjerenje razine šećera u krvi, a veliku pomoć dijabetičari imaju od liječnika, Vlade i Skupštine, izjavio je predsjednik brčanskog Udruženja dijabetičara Đorđe Vuković.

Dijabetičari koji primaju inzulin, sada imaju prava na 200 trakica na četiri mjeseca, umjesto 50 kako je bilo ranije.

„Pacijenti koji boluju do dijabetesa tipa jedan sada dobijaju 50 trakica više mjesečno, dok je za pacijente sa dijabetesom tipa dva taj broj povećan sa 200 na 350 na četiri mjeseca. Mislim da smo na dobrom putu“, rekao je Vuković.

Vuković je napomenuo kako je zbog koronavirusa privremeno obustavljena Škola dijabetesa koja je pokrenuta početkom veljače, te kako se nada da će se epidemiološka situacija uskoro popraviti i da će škola nastaviti s radom, zato što je zainteresiranost građana za školu iznimno velika.

Đorđe Vuković

„Projekt ‘Škola dijabetesa’ je, nažalost, privremeno zaustavljen do neke povoljnije epidemiološke situacije kada će biti dozvoljen veći broj osoba u zatvorenom prostoru i kada to bude sigurnije. Do sada su odrađene dvije grupe po dva sata. Mogu reći da su učesnici jako zadovoljni s temama, načinom izvođenja nastave i cjelokupnim trajanjem škole“, ističe Vuković.

Zbog epidemije su obustavljeni i drugi projekti Udruženja, ali, ističe Vuković, održat će se edukativno-rekretativni kamp za djecu u Neumu koji se održava svake godine.

Udruženje oboljelih od dijabetesa, koje u Brčkom djeluje od 2003. godine, broji 1.100 članova, dok ukupan broj oboljelih doseže znamenku od 10.000 osoba.

Vuković je istaknuo kako udruženje radi svaki dan od 08:00 do 14:00 sati te je pozvao sve građane, da ukoliko imaju neki problem ili žele savjet, dođu u prostorije Udruženja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

БиХ: Размотрити иницијативе за укидање, смањење или поврат ПДВ-а на лијекове

Vladimir Matijević

Na račun brčanske Bolnice četiri miliona maraka za razvoj zdravstva

Admir Kadrić

FZO Brčko omogućava zdravstvenu zaštitu za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu

Radio Brčko