RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Нови поглавар СПЦ-а устоличен данас у Саборној цркви у Београду

Нови поглавар СПЦ-а, 46. по реду, Порфирије устоличен је данас у Саборној цркви у Београду.

Патријарх је уз пјевање Аксиос (Достојан) примио симболе патријаршијског достојанства – панагију, жезло и бијелу пану камилавку.

Нови поглавар СПЦ Порфирије поручио је данас, након устоличења у Саборној цкрви, да првенствено жели да СПЦ свуда гдје је живи “пуним плућима”.

“Молим се Богу да ме молитвено и делатно подржите и да велики и одговорни задатка који је овим чином стваљен пред мене и положен на моја нејака плећа изнесем радосно у послушању Светог сабора, да као 46. патријарх, а 57 поглавар СПЦ будем макар у најмањој мери скромни наследник мојих великих и светих претходника”, нагласио је патријарх.

“Првенствено желим да наша света СПЦ свугде где јесте живи пуним плућима, да сваки православни хришћанин живи истинску слободу у Исусу Христу и да јеванђељске вредности буду свакодневница свих људи који су православни, јер је то једини могући начин сведочења истине која треба да буде мост према свима, онима који чежљиво било да су тога свени или не трагају за њом”, рекао је патријарх Профирије у бјеседи.

Литургија је почела у девет часова, а присуствовали су јој и Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, Жељка Цвијановић, предсједница РС, и Радован Вишковић, предсједник Владе РС.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран је јуче за 46. насљедника на трону Светог Саве, када је његово име из јеванђеља извукао монах Матеј, а преостала два кандидата су добила подршку од 36 чланова Сабора.

Осим Порфирија кандидати за новог патријарха били су владика бачки Иринеј и епископ бањалучки Јефрем.

Његов избор огласила су и звона са Храма Светог Саве и Саборне цркве у Београду.

Претходно су владике тајно гласале и избор свеле на три кандидата, чија су имена стављена у коверту, па у Јеванђеље, одакле је једно име извучено као нови патријарх.

Суштина овог чина је у вјеровању да су чланови Сабора изабрали кандидате према људским врлинама, а да је Божја воља који је од њих тројице достојан трона патријарха српског.

Сабором је предсједавао епископ сремски Василије, а присуствовало је 36 од укупно 39 владика.

Фото Тањуг/Раде Прелић

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, нови патријарх СПЦ-а

Radio Brčko