RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Prioritetno korigovati Zakon o podsticajima u poljoprivredi

Ubrzati administrativni proces dodjele novčanih sredstava za razvoj poljoprivrede na području Distrikta, glavni je prioritet rada novog šefa resornog odjeljenja brčanske Vlade.

„S obzirom da je i ove godine za podsticaje, startno, predviđeno deset miliona maraka, a da je dinamika dodjele sredstava usporena jer zavisi od donošenja Pravilnika, prvi je zadatak izmjena Zakona o podsticajima, s obzirom da u zakonu stoji da se svake godine donosi Pravilnik za ovu oblast. U vezi s tim, smatram da Pravilnik treba donijeti bez ograničenja njegovog važenje, dakako uz mogućnost izmjene ukoliko je ona neophodna“, rekao je novi šef resornog odjeljenja, Milenko Ninković.

Milenko Ninković

Kad je riječ o Pododjeljenju za šumarstvo i vodoprivredu, gdje je zbog očuvanja šuma, ali i decenijske zabrane lova na području Distrikta, na period od dvije godine zaposleno 20 šumara, pitanje ovih pozicija treba riješiti kao stalno zaposlenje.

„Oni imaju značaj i kod kontrole lovostaja za koji još uvijek nismo sigurni do kada će trajati, tim prije jer je odjeljenje spremno izaći i sa nekim prijedlogom. No, svima je jasno da je rješenje lovostaja isključivo političko pitanje o kome mi kao operativci ne odlučujemo“, naglasio je Ninković.

U Pododjeljenju za veterinarstvo takođe se obavlja vrlo važan i kvalitetat posao. „Sigurno da komunikacija sa građanima, a naročito usluge na terenu kada je riječ o zaštiti životinja odnosno njihovom liječenju, moraju biti podignute na viši nivo, a mi ćemo nastojati da to uradimo“, precizirao je Milenko Ninković.

Inače, Ninković je rođen je 1960. u Sarajevu, diplomirani je ekonomista, a prije ove pozicije na koju ga je kandidovao SNSD, bio je šef Odsjeka za zaštitu i spašavanje brčanske Vlade.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Isplata podsticaja poljoprivrednicima teče prema planu

Admir Kadrić

Brčko: Neophodno usvajanje “Strategije ruralnog razvoja”

Admir Kadrić

Isplate podsticaja i ove godine među prioritema rada Odjeljenja za poljoprivredu

Mirsad Arnautović