RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Обавезно ношење маски још није укинуто само у Републици Српкој

Маске у Брчко дистрикту више нису обавеза у затвореном простору, у ФБиХ је ова епидемиолошка мјера више препорука него обавеза, док ће се, по свему судећи, у РС ова мјера задржати макар до 31. марта.

Наиме, Штаб за заштиту и спасавање Брчко дистрикта донио је наредбу којом се укида епидемиолошка мјера обавезног ношења маске у затвореном простору, а изузетак су здравствене установе и старачки домови, у којима остаје на снази обавезно ношење маске.

“Епидемиолошке мјере које се примјењују у образовном систему укидају се ради лакшег одвијања наставе и пратећих активности”, саопштили су у Влади Брчко дистрикта.

Да је ипак ФБиХ прва почела с релаксацијом епидемиолошке мјере ношења маски у затвореном простору, за “Независне новине” потврдио је Горан Черкез, помоћник министра за јавно здравље ФБиХ, који је подсјетио да је од краја фебруара ношење маски у ФБиХ обавеза само у здравственим, социјалним и казнено-поправним установама и у градском саобраћају, а у свим осталим затвореним и отвореним просторима остаје само препорука.

“Код нас је ношење маски и држање дистанце само препорука, а она се у суштини односи на старије, невакцинисане људе, који су под ризиком”, рекао је Черкез, додајући да ако све буде ишло овом динамикон, када је инциденца 50, онда ће се и у скоријој будућности додатно релаксирати мјере.

У Институту за јавно здравство РС су навели да све мјере које су на снази, а у то спада и обавеза ношења маски у затвореном простору гдје је присутан велики број људи, остаје на снази до 31. марта, до када важи Уредба о измјенама и допуни Уредбе о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид-19.

Како је раније навео Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, маска је била прва и биће посљедња мјера, јер је најефикаснија и најјефтинија.

“Маске ће бити ту још неко вријеме. Често ме питају када ми завршавамо с маскама. Ако се оваква ситуација настави, разматра се опција укидања маски у затвореним јавним просторима, али ћемо овог мјесеца размотрити све детаљније јер је то посљедњи мјесец периода у сезони преноса акутних респираторних инфекција који траје од октобра. И због тога наше мјере важе до 31. марта”, навео је раније Шеранић.

Извор: https://www.nezavisne.com/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Служен парастос за око 80 погинулих бораца 65. Заштитног моторизованог пука

Radio Brčko

U Brčkom danas bez novih slučajeva zaraze virusa korona

Radio Brčko

Brčko: Stožer za zaštitu i spašavanje apelira na poštivanje naredbi

Radio Brčko