RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Obilježena 17. godišnjica od smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića

Akademijom u sarajevskoj Vijećnici obilježena je 17. godišnjica od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Visoki pokrovitelj akademije je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Budući da je Džaferović trenutno u izolaciji, pročitano je njegovo pismo učesnicima u kojem je naglasio Izetbegovićeve osobine državnika, pisca, mislioca, humaniste, borca za ljudska prava i vrijednosti.

Izetbegovića je Džaferović okarakterizirao kao čovjeka neponovljive harizme kojom je osvajao duše i nije smatrao da mu je život dat samo za bavljenje ličnim ciljevima i interesima već je uvijek promišljao i o statusu i interesima zajednice.

Izetbegović, intelektualac, mislilac, nikad se nije mirio s postojećim stanjem, naveo je Džaferović i dodao da je Alija Izetbegović uvijek bio svjestan vlastitog muslimanskog i bošnjačkog identiteta te ostao simbol vraćanja dostojanstva i slobode njegovog naroda.

Kao prvi demokratski izabrani predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, nepokolebljivo je stajao na čelu države koja se našla pod udarom agresije.

Uvijek je isticao, dodaje Džaferović u pismu, da ljudi različitih vjera i nacija mogu zajedno živjeti, u šta je čvrsto vjerovao.

Bosna i Hercegovina uvijek je bila u središtu Izetbegovićeve ideje, naglasio je između ostalog u pismu Džaferović.

Ova akademija povodom godišnjice Izetbegovićeve smrti održana je zbog uvedenih epidemioloških mjera u prisustvu ograničenog broja zvanica iz političkog, vjerskog, kulturnog i akademskog miljea Bosne i Hercegovina te članova diplomatskog kora.

U holu Vijećnice ujedno je ozvaničeno otvorenje izložbe o Izetbegovićevom liku i djelu kao jedinstvena postavka dokumenata, fotografija i ličnih predmeta iz privatne arhive Izetbegovićeve porodice i Muzeja u Sarajevu koji nosi njegovo ime, osnovanog na četvrtu godišnjicu Izetbegovićeve smrti.

Taj muzej je ujedno organizator ove izložbe u suradnji  s Fondacijom „Alija Izetbegović“.

Tokom večerašnje akademije, zvanicama su se obratili direktorica Muzeja „Alija Izetbegović“ Nađa Berberović Dizdarević, Izetbegovićev bliski saradnik Faris Nanić i direktor Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sanjin Kodrić.

Nađa Berberović Dizdarević je kazala da ćemo Aliju Izetbegovića pamtiti onako kako je i sam priželjkivao – kao čovjeka kojem je narod Bosne i Hercegovine uvijek bio na srcu.

Nije bio samo političar i državnik, dodala je, već intelektualac, mislilac pravnik i filozof, evropski musliman, kako je sam naglašavao, i čovjek čiji su um i svijet jednako obogaćivali Istok i Zapad.

Alija Izetbegović ostaje primjer istrajne borbe za ljudska prava i slobode, rekla je direktorica Muzeja i naglasila da je čvrsto vjerovao u nedjeljivost Bosne i Hercegovine koju je neizmjerno volio.

Faris Nanić je naglasio Izetbegovićevo ustrajavanje za slobodu mišljenja i djelovanja još u mlađim danima, kad je bio proganjani politički disident.

Po Nanićevim riječima, to je bio državnik čija je ličnost neraskidivo vezana za demokratske procese u zemlji, čovjek čiji se dugi put mislioca i filozofa može spoznati i u njegovim djelima na čije se izdavanje odlučio Muzej koji nosi njegovo ime.

Direktor „Preporoda“ Sanjin Kodrić je u obraćanju zvanicama kazao za Aliju Izetbegovića da je bio državnik Bosne i Hercegovine u punom i suštinskom smislu tih riječi.

Kao prvi demokratski izabrani predsjednik Predsjedništva Republike BiH, Izetbegović je uveo BiH u zajednicu nezavisnih zemalja i bio vrhovni komandant njenih oružanih snaga, ali je učinio i više od ovoga – nastojao je graditi Bosnu i Hercegovinu i sačuvati u njenom suštinskom smislu.

Bosna i Hercegovina je samo središte državničkog djelovanja Alije Izetbegovića, o čemu svjedoče njegova obraćanja iz iznimno bogate pisane arhive, zalaganja za opstanak Bosne i Hercegovine kao kulturalne historijske činjenice.

Alija Izetbegović je bio bosanski državnik u punom, suštinskom smislu, konstatirao je Kodrić.

Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, koji je bio na čelu zemlje u njenom izuzetno teškom historijskom razdoblju, rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu u uglednoj begovskoj porodici porijeklom iz Beograda, koja se uslijed iseljavanja Bošnjaka s tog područja, nastanila na sjeveru Bosne.

Kada je imao tri godine, njegov otac Mustafa odlučio se na selidbu porodice u Sarajevo, gdje će Alija provesti većinu života.

Umro je u Sarajevu 19. oktobra 2003. godine.

U posljednjim danima njegovog života, među onima koji su ga posjetili u bolnici, bili su i ugledni državnici.

Bošnjaci svih starosnih dobi, Bosanci i Hercegovci svih vjerskih, etničkih i stranačkih pripadnosti, kao i poštovaoci iz svijeta, iskazali su mu počast na dženazi i završnom ispraćaju u impozantnom mnoštvu u Sarajevu, gdje je i ukopan, po vlastitoj želji na  Šehidskom mezarju Kovači.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Obilježen Dan Republike Srpske u Brčko Distriktu

Suvad Alagić

Дан Српског јединства, слободе и националне заставе обиљежен у Брчком 

Дејана Крстић

U ponedjeljak obilježavanje Svjetskog dana rijetskih bolesti

Radio Brčko