RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Muslimani danas obilježavaju Dan ašure

Deseti dan mjeseca muharema naziva se Danom ašure, a ove godine pada 9. septembra. Prema predanjima, u ovom je danu nakon potopa pristala lađa Božijeg poslanika Nuha. Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda a.s. je da se posti 9. i 10. muharem ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca.

Među muslimanima se ovaj dan obilježava posebnim vjerskim programima. Običaj je da se tog dana pripremaju i kuhaju jelo od voća, orašastih plodova i žitarica. Ašura, inače, na arapskom jeziku znači “deset”.

Kako se hidžretski kalendar razlikuje od gregorijanskog, tako i deseti muharem svake godine po gregorijanskom kalendaru nastupa različitog dana. Stoga se i namirnice od kojih se priprema ašure svake godine razlikuju, s obzirom na godišnje doba i dostupnost plodova.

Za Dan ašure se sprema i posebno jelo – ašura. Jelo od voća, orašastih plodova i žitarica može sadržavati od sedam do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

Muslimani praktikuju i da na ovaj dan poste. Kada su ga pitali o danu ašure, Allahov Poslanik je rekao da je post ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini: “Post ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine”.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Učitelji zadovoljni statusom u društvu, ali moglo bi i bolje

Suvad Alagić

Гости емисије “Здравље је све” предавачи радионица “Стоп раку грлића матернице” у Горњем Рахићу и Маочи

Radio Brčko

Povodom 22. godišnjice Brčko distrikta u subotu tradicionalno Državno prvenstvo BiH u plesovima i „Brčko gala night“

Radio Brčko