RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Од данас тестирање на ковид у РС-у само према љекарској процјени

У Републици Српској ће од данас на ковид 19 бити тестиране само оне особе за које породични љекар или љекари из Хигијенско-епидемиолошке службе /ХЕС/ процијене да је то непходно.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је Срни да је то предвиђено новим упутством које је на снази од данас када ће бити званично упућено свим домовима здравља у Српској.

Према његовим ријечима, примјеном овог упутства неће бити ни дужег чекања резултата тестова, као што је било раније због великог броја тестирања на дневном нивоу и капацитета апарата за тестирање.

“Особа која има само један симптом, на примјер, ако изгуби чуло укуса и мириса, а нема температуру остаће код куће и неће се тестирати, али биће третирана као ковид позитивна особа. Њено здравствено стање се прати, а у случају погоршања биће упућена на преглед. У том случају породични љекар, односно колеге из ХЕС-а процијениће да ли је неопходно да се узме узорак за тестирање”, појаснио је Зељковић.

Он је нагласио да особа која осјети било који респираторни симптом – температуру, кашаљ, болове у мишићима, костима треба одмах да се јави свом породичном љекару и да остане код куће, а породични љекар ће, на основу контакта са том особом, да процијени његово здравствено стање и у случају потребе биће упућена на љекарски преглед.

“Ако није потребан преглед, та особа ће остати код куће и пратиће се њено здравствено стање. У сваком случају не треба да се креће све до тренутка када породични љекар не да сагласност”, појаснио је Зељковић.

Он је рекао да се на ковид 19 ретестирају само здравствени радници, запослени и корисници колективних смјештаја, јер они носе највећи ризик заразе, али према процјенама ХЕС-а, када су неке специфичне ситуације мора бити извршено ретестирање и других људи.

На питање ко контролише особе које имају одређене симптоме, а немају рјешење о изолацији, нити су тестиране, Зељковић је нагласио да те особе остају код куће и ту долази до изражаја властита контрола.

“Оне имају утврђено боловање, треба саме себе да контролишу и то је одговорност појединца. Наравно да је немогуће да контролишете сваку особу да ли је у изолацији, на боловању или не, већ је одговорност на појединцима да схвате изузетну озбиљност ситуације у којој се сада налиазимо и да је неопходно да ниво одговорности подигну на максимум – да остану код куће, прате савјете љекара, струке и да чувају своје и здравље своје породице”, истакао је Зељковић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Индија: Њу Делхи од вечерас у строгој шестодневној блокади

Radio Brčko

Bajden: Vakcine prvo Amerikancima, pa ako bude viška dijeliće se drugima

Radio Brčko

Аустрија укида већину мјера до петог марта

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!