RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Održana druga online sesija u organizaciji Udruženja Alumni Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo u okviru projekta #Bosnae2050?

U srijedu, 24. februara 2021. godine, Udruženje „Alumni Prve bošnjačke gimnazije“ je organizovalo online panel na temu „Digitalna transformacija društva – razvojna šansa Bosne i Hercegovine“, drugu u nizu online sesija za našu budućnost #Bosnae2050? u kojem je planirana kontinuirana diskusija o temama bitnim za promišljanje budućnosti Bosne i Hercegovine.

Na panelu su prepoznati procesi koje su inicirale IT korporacije u BiH, nevladin sektor i asocijacije u kojima su već realizovani različiti projekti sa različitim nivoima vlasti, koje treba pozdraviti, podržati i nastaviti u budućnosti.

„Javnosti smo nedavno predstavili novu inicijativu „École 42“ u saradnji sa partnerima iz Francuske. Radi se o novom konceptu učenja kroz praksu, odnosno učenja da nešto naučiš. Umjesto ex-cathedra predavanja, mnogo pažnje se pridodaje mentorstvu. Umjesto ocjena, učenici prelaze različite nivoe, koji poslodavcima daju jasniju sliku o znanju kandidata.“ – pojasnio je Amir Mulalić, osnivač Centra za kompjutersku edukaciju (CCED) koji je široko prepoznat kao predvodnik u industrijskoj IT edukaciji u BiH. Mulalić je podcrtao ulogu informacionih tehnologija u obrazovanju mladih i osposobljavanju za poslove budućnosti, a time i za razvoj države BiH.
„Trenutno imamo šansu i trebamo standardizovati radne materijale za e-learning s ciljem afirmacije bosanskog jezika i bosanskog jezičkog standarda u ovoj oblasti. To bi trebao biti jedan od strateških ciljeva naše države.“ – dodao je Mulalić.

Panelisti su složni u zaključku da IT industrija može zadržati mlade u BiH, te da je treba tretirati kao industriju od posebnog strateškog značaja.

„Trend rasta IT sektora definitivno trebamo iskoristiti, a pogotovo mlađe generacije kao pravac u kojem mogu ostvariti svjetski standard življenja u našoj domovini. Potražnja za inžinjerima je u konstantnom rastu i manjak inžinjerske snage je evidentan toliko da firme odbijaju ponude za projekte, zbog nedostatka kvalifikovane radne snage. To je naša šansa.“ – izjavio je Kerim Balić, mladi poduzetnik, suvlasnik i tehnički direktor bh. kompanije Ankora.

Radna mjesta u IT industriji su zagarantovana, a pored rada u postojećim kompanijama, primjena digitalnih tehnologija otvara niz mogućnosti za poduzetništvo, odnosno pokretanje samostalnih biznisa.

“Iako do sada nije došlo do ozbiljnih pomaka u donošenju i implementaciji digitalnih strategija na bilo kojem od nivoa vlasti u BiH, to ne znači da IT sektor, edukatori i pojedinci koji imaju dobre ideje, viziju i konekcije, ne mogu uraditi svoj dio. Naprotiv. Mnogo toga se može uraditi i bez državne strategije, koja, naravno, jeste važna, ali budući da već znamo kako stvari u našoj zemlji funkcionišu, treba nam biti jasno da od čekanja nema ništa. Zato je pored pritiska stručne javnosti na nadležne institucije, važno i kontinuirano raditi na digitalizaciji društva i kreirati nove prilike.” – kazala je Latifa Imamović, iz softverske kompanije Klika, koja je magistrirala na temi “IT – razvojna šansa Bosne i Hercegovine”. Imamović je učestvovala u međunarodnim programima vezanim za inovacije, projektima i aktivnostima vezanim za bh. startup scenu i aktivno je uključena u djelovanje Bit Alijanse, udruženja bh. IT kompanija, na inicijativama usmjerenim ka popularizaciji IT-a u BiH i povezivanju obrazovnih institucija i IT poslovne zajednice.

„Neke od značajnih modernih praksi i načina poslovanja koje mogu ubrzati digitalnu transformaciju su korištenje agilnih metodologija rada, korištenje svih benefita koje pruža digitalizacija baza podataka, što uključuje metrike uspjeha i donošenje strateških odluka na osnovu stvarnih podataka, te konstantno stremljenje ka poboljšanju korisničkog iskustva.“ – kazala je tokom panela Samra Tanović, direktorica servisa u firmi Atlantbh.

Feđa Kulenović, informacijski stručnjak koji se već više od 15 godina bavi digitalnom transformacijom u vladinom, nevladinom, obrazovnom i poslovnom okruženju, istakao je kako mi danas ne živimo u digitalnom, već post-digitalnom dobu.

„Tehnologija je danas uveliko sastavni dio naših života. Nikada ne smijemo zaboraviti činjenicu da tehnologiju prave ljudi, tako da uvijek u centru svih tehnoloških rješenja mora biti čovjek.“ – izjavio je Kulenović, čiji je rad većinom vezan za podatkovne nauke, te oblasti upravljanja znanjem, informacijsku etiku, otvoreno znanje i stvaranje korisničkih zajednica oko slobodnog i otvorenog softwarea.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Večeras koncert austrijskog pijaniste Gottlieba Wallischa na Muzičkoj akademiji

Radio Brčko

Od večeras nove zabrane kretanja u Kantonu Sarajevo

Radio Brčko

Svjetski sajam nauke, inovacija i kreacija 28. i 29. maja u Sarajevu

Radio Brčko