BiH

Омбудсмени БиХ грађанима честитали 1. мај – Међународни празник рада

Поводом 1. маја, Међународног празника рада, омбудсмени Босне и Херцеговине проф.др Љубинко Митровић, др Јасминка Џумхур и Нивес Јукић упућују најискрене честитке свим грађанима Босне и Херцеговине, са жељом да га проведу у здрављу и добром расположењу.

Већ другу годину заредом Међународни празник рада обиљежава се у специфичним околностима изазваним епидемијом коронавируса, који су утицали и на положај радника.

 Иако је глобална пандемија коронавирусом која је захватила цијели свијет првенствено здравствени проблем, у исто вријеме има огроман утицај на економску сферу, тржиште рада и капитала и у великој мјери се одразила на квалитет живота грађана Босне и Херцеговине.

Број отпуштених радника, нарочито из приватног сектора, и даље је непознат јавности, док су они који обављају радне задатке на послу на различите начине изложени инфекцији од коронавируса, од чијих посљедица су, нажалост, неки и страдали.

У претходној години грађани су се у области радних права најчешће жалили институцији Омбудсмена на неправилности у вези с провођењем конкурсних процедура, проблеме у вези с нередовним уплаћивањем доприноса за пензионо и здравствено осигурање, незаконито отказивање уговора о раду, незаконитости у регулисању права ради отказа уговора о раду (отпремнина, накнада за неискориштени годишњи одмор), дуготрајна вођења стечајних поступака од којих у крајњој линији зависи остваривање пензије итд.

И данас велики број грађана  Босне и Херцеговине нема прилику да оствари једно од основних људских права, а то је право на рад, што је и повод да омбудсмени и даље прате остваривање права грађана у овој области.

ИНСТИТУЦИЈА ОМБУДСМЕНА ЗА ЉУДСКА ПРАВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button