RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Оптужница против четири особе, оштетили буџет за више од пола милиона КМ

Тужилаштво БиХ саопштило је да је подигло оптужницу против четири лица која се терете за више кривичних дјела повезаних са кријумчарењем акцизних производа у БиХ, чиме су оштетили буџет БиХ за више од пола милиона КМ.

Тужилац Посебног одјељења за организовани, привредини криминал и корупцију подигао је оптужницу против Милете Илића /36/ рођеног у Лопарама, настањеног у Бијељини, Зорана Јовановић /48/, рођеног у Градачцу, настањеног у Шамцу, Шпире Суботића /63/, рођеног у Брези, запосленог у Управи за индиректно опорезивање /УИО/ као царински службеник у царинској испостави Шамац, те Ахмеда Беширевића /38/, рођеног у Брчком, запосленог као царински службеник царинске испоставе Шамац.

Илић и Јовановић терете се да су приступили организованој групи људи, међу којима су и страни држављани из више земаља, са предузећима са сједиштем у Београду, те постали дио организоване мреже препродавача и посредника за кријумчарење и продају акцизних дуванских производа /дуван за водену лулу и ароме за наргиле/.

Иако свјесни да немају потребна одобрења нити акцизне маркице за производе, оптужени су вршили кријумчарење великих количина дуванским прерађевина, у количинама од неколико тона, са подручја Србије у БиХ, гдје су дуванске прерађевине незаконито стављали у промет, наведно је у саопштењу.

У оптужници се наводи да је Илић фалсификовао документацију потребну за увоз, док је Јовановић превозио робу, те ангажовао возаче, као и организовао царинске службенике царинске испоставе Шамац, који су за примање дара или другог облика користи вршили пропуштање возила без царинског прегледа.

Након тога су производи незаконито стављани у промет, без плаћених акциза и одговарајућих акцизних маркица, чиме је нанесена штета буџету БиХ у износу од 608.503 КМ.

Оптужени се терете да су починили кривична дјела организовање групе људи или удружења за растурање неоцарињене робе, недозвољен промет акцизних производа, давање дара и других облика користи, примање дара и других облика користи и злоупотреба службеног положаја или овлаштења.

Наводе оптужбе Тужилаштво ће доказивати позивањем 22 свједока и стручног вјештака, као и прилагањем и извођењем више десетина материјалних доказа, наведено је у саопштењу.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Tuzlaka koji je prijetio Vigemarku i Tadićevoj

Radio Brčko

BiH: Tri osobe uhapšene u akciji ‘Storage’ predate Tužilaštvu BiH

Radio Brčko

БиХ: Организатори кријумчарења од миграната наплаћивали око 4.000 евра по особи

Radio Brčko