RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Отказани најављени протести полицајаца испред федералног Парламента

Представници Уније синдиката полиције ФБиХ постигли су данас у Сарајеву договор са Владом ФБиХ, тако да неће бити одржани најављени протести полицијских службеника испред федералног Парламента, рекао је Срни предсједник Синдиката Агенције за истраге и заштиту Данијел Илић.

Илић је навео да су обје стране направиле одређене уступке, тако да је постигнут “разуман компромис”.

“Постоји начин да наши захтјеви буду регулисани Законом о полицијским службеницима и Законом о ПИО-у у оквиру дијела појмова који регулишу остваривање права за полицијске службенике чији доприноси иду у Фонд ПИО ФБиХ. Генерално смо се усагласили и направили споразум, а паралелно ће ићи Закон о полицијским службеницима који ће ту категорију препознати и регулисати начин и обрачун пензије”, истакао је Илић.

Састанку су, осим представника полицијских синдиката, присуствовали федерални премијер Фадил Новалић, министар унутрашњих послова ФБиХ Аљоша Чампара, министар рада и социјалне политике ФБиХ Веско Дрљача, директор Завода ПИО Зијад Крњић, те представник Министарства финансија и Секретаријата Владе.

Протекле седмице полицијски службеници су протестовали испред Владе и Парламента ФБиХ у Сарајеву, тражећи да у нови закон буде уврштен амандман према којем ће начин њиховог пензионисања бити регулисан посебним законом.

Влада је у Закону о ПИО-у дефинисала појам полицијског службеника, али је раније одбила да дефинише норму и допуну закона те би, према сада предложеном закону о ПИО-у, пензије полицијских службеника биле ниже за 25 до 30 одсто.

На протестима су учествовали припадници полиције из 10 кантона, Судске полиције, Федералног МУП-а, Сипе, Граничне полиције и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

Нацрт закона о ПИО усвојен је почетком децембра у оба дома Парламента ФБиХ.

Извор: http://www.srna.rs/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.