RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Отворен мост Свилај на ријеци Сави који повезује БиХ и Хрватску

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и премијер Хрватске Андреј Пленковић свечано су данас отворили мост Свилај на ријеци Сави који повезује БиХ и Хрватску.

Након отварања моста, на употребу ће бити предат и нови гранични прелаз Свилај, чиме се стварају предуслови за међународни промет путника.

Свечаности, између осталих, присуствују шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер и министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић.

Из Министарства безбједности у Савјету министара претходно је саопштено да је ово министарство издало рјешење о отварању привременог граничног прелаза како би мост Свилај, као и дио ауто-пута на Коридору “Пет це” били стављени у функцију.

БиХ је свој дио пројекта финансирала из властитих буџетских средстава, а вриједност радова према уговору о грађењу износи 22.308.022 евра без ПДВ-а.

Прекогранични мост Свилај дио је дионице Коридора “Пет це” чију је изградњу финансирала ЕУ са 24,5 милиона евра у бесповратним средствима путем Инвестиционог фонда за западни Балкан, као и Европска банка за обнову и развој и Европска инвестициона банка са 67 милиона евра у зајмовима, саопштено је раније из Делегације ЕУ.

Мост преко ријеке Саве уједно је и контактна тачка ауто-путне мреже Хрватске и БиХ.

Изградња моста започета је у септембру 2016. године.

Фото: Ведран Бошњак, агенција Анадолија, БХРТ/Мирела Савић

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Seizmolog Ivan Brlek nakon zemljotresa u Petrinji: Građani BiH nemaju razloga za zabrinutost

Radio Brčko

Učenici u Hrvatskoj će se morati testirati svakog ponedjeljka prije odlaska u školu

Radio Brčko

На аеродромима у Хрватској 82,2 одсто мање путника него прошле године

Radio Brčko