RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Pasoš BiH na 49. mjestu po vrijednosti u svijetu, a državljani BiH imaju pristup u 117 država bez viza

Pasoš BiH nalazi se na 49. mjestu po vrijednosti u svijetu, a državljani BiH imaju pristup u 117 država bez viza, podaci su organizacije koja se bavi procjenom i analizom pasoša “Henli pasport indeks”.

Prema ažuriranoj listi ove organizacije “najmoćnijih” pasoša svijeta, ispred pasoša BiH nalaze se putne isprave svih države bivše Jugoslavije, a najbolju poziciju zauzima pasoš Slovenije koji se nalazi na 11. mjestu i državljani te zemlje imaju pristup u 182 države.

Na 16. poziciji nalazi se Hrvatska čiji državljani imaju pristup u 172 države svijeta, a treća u regionu po vrijednosti pasoša je Srbija koja se nalazi na 36. poziciji sa mogućnošću pristupa u 135 država.

Sjeverna Makedonija trenutno se nalazi na 43. mjestu, dok je Crna Gora jedno mjesto ispod te njeni državljani imaju pristup u 124 zemlje.

Što se tiče samog vrha liste, Japan je i dalje ostao država koja posjeduje najmoćniji pasoš na svijetu i čiji državljani imaju mogućnost pristupa u 193 države svijeta bez vize.

Na drugom mjestu nalazi se Singapur čiji državljani mogu putovati u 192 države na svijetu, a treće mjesto na “Henli” listi dijele Njemačka i Južna Koreja čiji državljani mogu putovati u 191 državu svijeta.

Kada je riječ o velikim svjetskim silama, SAD se na ovoj listi nalaze na sedmom mjestu, čiji državljani imaju pristup u 187 država svijeta.

Ruska Federacija se nalazi na 48. mjestu, dok se Kina nalazi na 68. poziciji.

Na samom dnu statistike nalaze se države poput Sirije, Iraka i Avganistana.

Stranica još od 2006. godine prati i analizira mogućnosti koje jedna osoba ima sa pasošem određene države, što podrazumijeva i ulazak bez potrebe za vizama.

Na ažuriranoj listi za april u vrijednost pasoša ne ulaze trenutna ograničenja koje države propisuju zbog pandemije virusa korona, a koja bi doprinijela tome da lista izgleda znatno drugačije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U zapadnom dijelu BiH pada snijeg, ali se ne zadržava na kolovozima

Radio Brčko

У БиХ се свакодневно изврши више од 15 абортуса

Radio Brčko

Уједињене нације у БиХ дале подршку жртвама сексуалног насиља и дискиминације

Radio Brčko