Svijet

“Fajzer” i “Biontek” vakcina veoma efikasna protiv delta varijante virusa korona

Vakcina koju su napravili “Fajzer” i “Biontek” je veoma efikasna protiv delta varijante virusa korona, rekao je danas zvaničnik američke firme u Izraelu.

Delta soj je prvi put otkriven u Indiji i postao je dominantna forma virusa korona u svijetu, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Alon Rapaport, medicinski direktor “Fajzera” u Izraelu, rekao je da je zaključak o efikasnosti protiv delte izveden na osnovu podataka koji se dobijaju u laboratorijskim istraživanjima i iz oblasti u kojima je ovaj soj virusa dominantan.

On je dodao u izjavi Armijskom radiju da je efikasnost vakcine u ovom slučaju oko 90 odsto u sprečavanju kovida 19.

Izrael, koji ima jednu od najviših stopa imunizacije u svijetu, najviše se oslanja na vakcinu “Fajzera” i “Bionteka”, ali zasada ne raspolaže sa dovoljno informacija o efikasnosti medikamenta protiv delta varijante, rekao je Šaron Alroj Prejs iz izraelskog Ministarstva zdravlja.

Analiza Službe javnog zdravlja u Engleskoj pokazala je da je efikasnost “Fajzerove” i “Astra Zenekine” vakcine protiv delta soja preko 90 odsto u sprečavanju hospitalizacije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button