BiH

Pokrenuta inicijativa za čist zrak u Sarajevu koje je posljednje dvije godine bilo najzagađeniji grad u svijetu

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana čistog zraka za plavo nebo, 7. septembra, Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH,” odnosno Eko HUB Sarajevo pokrenuo je inicijativu “Pronađimo zajedno rješenja: Čist zrak u Sarajevu!” putem koje je osmišljeno takmičenje za učenike srednjih škola u Sarajevu.

– Imajući u vidu problem aerozagađenja s kojim se suočava regija, a naročito Sarajevo, koje je posljednje dvije godine bilo i najzagađeniji grad u svijetu, u sklopu projekta ‘Misli o prirodi!’ koji finansira Vlada Švedske, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Eko HUB Sarajevo je pozvao učenike srednjih škola u Sarajevu i Istočnom Sarajevu da osmisle konkretno praktično rješenje, a oni najbolji će za ponuđeno rješenje biti i nagrađeni – navodi Aarhus centar u saopćenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, pozivu za učešće u takmičenju su se odazvali učenici – Prve gimnazije, koji će predstaviti ukupno tri idejna projekta, učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, koji će predstaviti ukupno dva idejna projekta pod sloganom “Budimo eko da bi bili neko”:  Ambasadori čistog zraka  i Reciklažom do zdravog okoliša, kao i učenici Maarif Schools of Sarajevo, koji će predstaviti ukupno tri idejna projekta.

Radi se o projektima – Filter zraka na osnovu hemijske magle, uz prečišćivač otpadnih voda/supstanci, Prečišćivać zraka na osnovu vodene pare, uz prirodni mikrobiološki filter onečišćene vode i Zeleni krovovi grada Sarajeva.

Tokom ovog takmičenja planirano je da svaka škola-učesnica predstavi do pet zasebnih idejnih projekata koji bi ponudili učenici drugog i trećeg razreda, a koji se odnose na pružanje rješenja za zaštitu i poboljšanje čistoće zraka u Sarajevu.

Glavni cilj ovog takmičenja je edukacija učenika kroz praktično rješavanje problema zagađenja zraka, podizanje svijesti u pogledu kvalitete zraka i uticaja na zdravlje pojedinaca.

Predstavljanje prijavljenih kandidata i škola učesnica, kao i početak takmičenja organizovano je  simbolično danas u Vilsonovom šetalištu.

Nakon toga, do 3. novembra učenici će imati vremena da osmisle i opišu praktično rješenje, koje će predstaviti tokom zadnjeg dana takmičenja i to 3. novembra, za Svjetski dan čistog zraka, a kada će se proglasiti pobjednik/ca i uručiti vrijedne nagrade.

– Učenicima se ovim takmičenjem ostavlja prostor da sami osmisle najbolje rješenje, koristeći svoje talente i maštu, kako bi predstavili idejni projekat za koji oni smatraju da će najbolje odgovoriti problemu zagađenja zraka u Sarajevu. Od učenika se očekuje da zadnjeg dana takmičenja predstave: opis praktičnog rješenja u formi maketa ili vizuelne prezentacije bazirane na istraživanju, koji se zatim može realizovati u praksi. Na ovaj način mladi se motivišu i pozivaju da se aktivno uključe u proces zaštite okoliša/životne sredine – ističe Sunčica Kovačević, projektna asistentica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH.”

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button