RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Polovinom februara konkurs za prijem u Oružane snage

Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara polovinom februara raspisaće konkurs za prijem na različite vojničke dužnosti u Oružanim snagama BiH, na koji će moći da se prijave zainteresovani između 18 i 27 godina.
Konkurs će biti objavljen na internet stranici Ministarstva, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Kandidati koji uspješno prođu testiranja i ljekarski pregled biće upućeni na osnovnu vojničku obuku u trajanju od tri mjeseca, nakon čega će biti primljeni u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika.

Mladi sa završenim civilnim fakultetom, a zainteresovani su za profesionalnu vojnu službu, moći će se prijaviti na konkurs za prijem u oficire po domaćem programu školovanja u BiH, a taj konkurs biće objavljen u drugoj polovini avgusta.

Kandidati koji uspješno prođu testiranje i ljekarske preglede biće upućeni na osnovnu oficirsku obuku u trajanju od jedne godine, nakon čega će biti primljeni u profesionalnu vojnu službu sa činom potporučnika.

Iz Ministarstva je saopšteno da će u različitim terminima od februara do juna biti raspisani i konkursi za školovanje kadeta na vojnim akademijama u deset partnerskih država, i to u Srbiji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, SAD, Velikoj Britaniji, NJemačkoj, Austriji, Italiji, Grčkoj i Turskoj.

Da bi konkurisali za ovaj vid školovanja u inostranstvu, od kandidata se traži da su postigli najmanje vrlodobar uspjeh tokom četvorogodišnjeg školovanja, da su postigli prosjek ocjena iz matematike vrlodobar u posljednje dvije godine školovanja, da poznaju rad na računaru, da imaju srednji nivo poznavanja engleskog jezika, te dobru fizičku pripremljenost.

Za ove konkurse mogu se prijaviti i zainteresovani kandidati koji pohađaju četvrti razred srednje škole, ali u svjedočanstvu moraju imati minimalno isti prosjek ocjena iz svih predmeta, kao i u svjedočanstvu sa polugodišta četvrtog razreda koje su predali u dokumentima za prijavu na javni konkurs.

Osim ovih uslova koji su jednaki za sve vojne akademije, za prijavu na vojne akademije u NJemačkoj i Austriji kandidati moraju imati osnovni nivo poznavanja njemačkog jezika – A2, što se utvrđuje testiranjem, dok kandidati za Terezijansku vojnu akademiju u Austriji moraju biti sposobni preplivati 300 metara slobodnim stilom.

Svim kadetima iz BiH, Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara osigurava besplatno školovanje, smještaj i ishranu, kao i pravo na stipendiju u visini od 25 odsto od početne plate oficira čina potporučnik, te dvije povratne karte tokom godine za vrijeme semestralnog odmora.

Konkursi za prijem u podoficire su internog tipa i otvaraju se kao mogućnost onima koji su već u sastavu Oružanih snaga BiH u nekom od činova vojnika.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

ULJUB organizuje konkurs za dodjelu prostorije za rad umjetnika

Radio Brčko

Spasioci iz Brčkog odlaze na veliku vježbu u kojoj učestvuju Oružane snage BiH i Civilna zaštita

Mirsad Arnautović

Pandemija nije narušila sistem snabdijevanja odbrambenih struktura BiH

Radio Brčko