RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Porast vodostaja na vodnom području rijeke Save

Padavine koje su pale u proteklih 48 sati na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH uslovile su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima.

“Agencija za vodno područje rijeke Save” Sarajevo redovno, nekoliko puta tokom dana, detaljno analizira podatke kao što su: trenutne vodostaje na mreži automatskih vodomjernih stanica na vodnom području rijeke Save u FBiH koje su u vlasništvu Agencije, prognozu vremena za naredna četiri dana dostavljenu od Federalnog hidrometeorološkog zavoda, trenutne vodostaje na rijeci Savi uzvodno od granice sa BiH koji su dostupni na web stranici Hrvatskih voda te rezultate prognoze padavina i vodostaja prognoznog modela za Unu-Sanu, Vrbas, Bosnu, Drinu kao i platforme prognoznih modela za kompletan sliv rijeke Save.

Zabilježen je značajan porast vodostaja na vodnom području rijeke Save u FBiH usljed obilnijih padavina, posebno na gornjem toku sliva rijeka Une i Sane. Na hidrološkim stanicama Ključ i Sanski Most na kojima je ranije dostignut nivo pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, počelo je da se bilježi blago opadanje.

Trenutno se bilježi blaži porast vodostaja na stanicama na srednjem dijelu toka rijeke Une. U narednim satima očekuje se dostizanje nivoa za početak obavještavanja i na hidrološkoj stanici Bihać. U naredna 24 sata prema prognoziranim padavinama očekuje se stagnacija i opadanje vodostaja na svim stanicama, na slivu Une i Sane.

Na srednjem dijelu toka rijeke Bosne trenutno se bilježi porast vodostaja na svim stanicama, gdje se takođe u naredna 24 sata očekuje stagnacija i blago opadanje vodostaja. Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u drugoj polovini dana u nizinama će biti kiša koja će u večernjim satima prelaziti u susnježicu i snijeg. U višim područjima će padati snijeg, saopćeno je iz “Agencije za vodno područje rijeke Save”.

Novi val padavina se prognozira za period 02.-03. decembra, pa se očekuje i novi porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH.

“Agencija za vodno područje rijeke Save” Sarajevo sugeriše nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuje pojačan oprez.

Informacije o aktuelnim vodostajima moguće je pratiti na zvaničnoj web stranici Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo: www.voda.ba.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološko-hidrauličkom stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava.

AVP Sava nastavlja s redovnim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH, navodi se u saopćenju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U naredna tri dana porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH

Radio Brčko

Brčko: U narednom periodu očekuje se porast nivoa vodostaja rijeke Save

Mirsad Zahirović

Brčko: Vodostaj Save stagnira

Radio Brčko