RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Potrošačka korpa u BiH – 2.500 KM, prosječna plata – 1.000 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec mart 2022. godine iznosi 2.448,46 KM.

Ujedno je za 342,46 KM skuplja od sindikalne potrošačke korpe u istom mjesecu 2021. godine.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec januar 2022. iznosila je 1.045 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku).

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 43,18 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana ( 51 posto), stanovanje i komunalne usluge (12,7), higijena i održavanje zdravlja (6,6 posto), obrazovanje i kultura (6,9 posto), odjeća i obuća (12,3 posto), prijevoz (5,6 posto) i održavanje domaćinstva (4,9 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za jedanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Izvor: Radio Sarajevo

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Negativne posljedice pandemije COVID-19 najočitije u školskom sistemu

Radio Brčko

BiH: Potrošačka korpa u aprilu 2.494 KM, skuplja za 74 KM u odnosu na prethodni mjesec

Radio Brčko

Vježba “Brzi odgovor 2020” u BiH od 31. augusta do 5. septembra

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!