RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Прекинут ланац кријумчарења миграната у ЕУ, укључујући и мигранте из БиХ

Шпанска полиција прекинула је рад криминалне групе која је преко Балкана прокријумчарила стотине миграната у ЕУ, укључујући и мигранте из избјегличког кампа у БиХ, саопштиле су власти Шпаније.

У саопштењу се наводи да су криминалци кријумчарили мигранте скривене у камионима у нељудским условима.

“Истрага је била усредсређена на активности шпанске организације која је кријумчарила пакистанске држављане у Шенгенску зону”, изјавио је Франциско Давила Гутијерез, шеф шпанске полицијске јединице за илегалну миграцију при државним снагама полиције Шпаније.

Полиција је објавила фотографије 77 миграната, укључујући четворо дјеце, који су нагурани у мањи камион који је пресретнут на граници БиХ и Хрватске.

“Та возила су превозила одрасле и дјецу у ситуацијама које угрожавају живот, у пренапуњеним камионима и великом брзином на ауто-путевима у Европи”, рекао је представник Европола Маријус Кристијан Роман на конференцији за новинаре.

У истрази, која је трајала неколико мјесеци, учествовале су агенције из седам земаља. Лидер групе ухапшен је у Румунији и превезен је у Шпанију, а још 15 људи је ухапшено, од којих 12 у Шпанији, додала је полиција.

Са почетне тачке у мигрантском кампу у БиХ, кријумчари су пјешке пратили мигранте до границе са Хрватском, одакле су их даље превозили у камионима до Словеније или Италије. Након уласка у ЕУ, мигранти су распоређивани у друге земље, пренио је Ројтерс.

Полиција је о кријумчарима, који су мигрантима наплаћивали превоз између 3.000 и 8.000 евра, први пут обавијештена прошле године, када је шпански возач камиона ухапшен у Словенији док је превозио 53 пакистанска мигранта.

Шпанска полиција процјењује да је група зарадила најмање два милиона долара од кријумчарења око 400 људи у ЕУ у посљедњих неколико мјесеци. Међутим, укупна цифра је сасвим сигурно доста већа, јер та група неометано кријумчари мигранте годинама.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Najveći broj zahtjeva migranata za azilom unutar EU bilježi se u Njemačkoj

Radio Brčko

Ујић: Очекује се повећан прилив миграната из Авганистана

Radio Brčko

У Шпанији страх од несташица, брашно и уље распродати

Radio Brčko