RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Preminuo doajen bh. novinarstva Salih Brkić

Salih Brkić, doajen bh. novinarstva preminuo je u Tuzli u 75. godini. Teško je nabrojati sva priznanja, uspjehe, zadatke… koje je Salih Brkić ostvario u svojoj plodonosnoj novinarskoj karijeri, ali će ostati upamćen po svojoj istrajnosti i novinarskom kredu da perom, mikrofonom i kamerom bilježi životne priče običnih ljudi.

Salih Brkić rođen je 1948. godine u Mostaru. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Stocu. U Tuzli je stekao zvanje inženjera tehnologije. Uz rad je završio i Novinarsku školu u Beogradu. Od 1975. godine profesionalno se bavio novinarstvom, najprije u Radio Banovići, potom u Radio Sarajevu, a zatim u TV Sarajevo. Tokom agresije na BIH Salih Brkić bio je ratni reporter RTV BiH. Do odlaska u penziju radio je na Federalnoj televiziji.

I poslije odlaska u penziju Salih Brkić je nastavio raditi novinarski posao, gotovo sve do posljednjeg dana svoga života.

U svojoj bogatoj novinarskoj karijeri, između ostalog,  intervjuisao je kraljeve i predsjednike država, te izvještavao iz brojnih stranih zemalja i sa skoro svih ratišta u Podrinju i sjeveroistočnoj Bosni.

Autor je brojnih dokumentarnih filmova o posljedicama genocida i agresije u sjeveroistočnoj BiH. Za svoj novinarski angažman dobio je veliki broj domaćih međunarodnih nagrada i priznanja. Između ostalog Povelje Hasan Kaimija za životno djelo, Medalje zasluga za narod, Medalje rada, Ordena žrtve Islamske Republike Pakistan.

Uz Saliha Brkića odrastale su brojne generacije novinara, a njegov prepoznatljiv novinarski stil ostat će, kao i on, zauvijek upamćeni.

Vrijeme i mjesto dženaze i ukopa Saliha Brkića bit će naknadno određeni.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH: Počinje anketiranje domaćinstava

Radio Brčko

Najveći broj od početka pandemije koronavirusa: 621 novozaražena osoba u BiH u posljednja 24 sata

Radio Brčko

Koronavirus smanjio smrtnost u BiH za čak 6,8 posto!

Radio Brčko