RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Sindikalna potrošačka korpa za april 2.916,90 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za april ove godine iznosi 2.916,90 KM.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za februar 2023. iznosila je 1.193 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 596 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 40,9 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 20,4 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi): prehrana  43,76 posto, stanovanje i komunalne usluge 13,42, higijena i održavanje zdravlja 8,26, obrazovanje i kultura 10,63, odjeća i obuća 12,34, prijevoz 4,73 i održavanje domaćinstva 6,86 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest, saopćeno je iz Službe za informisanje Saveza samostalnih sindikata BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Јорданци заинтересовани за улагање у БиХ

Radio Brčko

Koronavirus smanjio smrtnost u BiH za čak 6,8 posto!

Radio Brčko

Roditelji Davida Dragičevića planiraju njegovo tijelo iz BiH izmjestiti u Austriju

Radio Brčko