BiH

Проблем паса луталица у БиХ потребно рјешавати системски

Једини начин да се проблем паса луталица у БиХ ријеши ефикасно, хумано и тако да се више не понови је кроз успостављање и досљедно спровођење законског Система за управљање популацијом паса, саопштено је из организације “Догс траст”.

У овој организацији истичу да је Закон о заштити и добробити животиња у БиХ прогресивна легислатива која је усвојена још 2009. године, али је њено спровођење, нажалост, у већем дијелу земље недовољно, недосљедно, а понегдје и никакво.

Из “Догс траста” напомињу да само локалне власти имају ресурсе и капацитет и само су оне обавезне осигурати успостављање и досљедно спровођење законског система.

У регијама у којима су се у току протеклих осам година спроводили “Догс траст” програми, посебно програм масовне стерилизације напуштених паса, спријечено је да велики број нових легала заврши на улици.

Међутим, упркос позиву да искористе добровољну подршку и одличне резултате тог програма, локалне власти нажалост нису свугдје показале довољну иницијативу.

Због тога је овај проблем и даље присутан, а поново се враћа и у дијеловима
земље гдје је број паса кроз “Догс траст” кампање стерилизације раније значајно смањен.

“Сваки пас који није под надзором одговорног власника потенцијално може представљати ризик за људе, посебно ако је болестан, заражен или има нежељено понашање. Псима није мјесто на улици, али је разлог што су они ту управо неодговорност човјека. Нема сумње да живот без људске бриге и надзора представља највећи ризик управо за саме псе”, сматрају у овој организацији.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button